Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбата на Земята и Небето

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Мислите, че това е невъзможно? Земята да се омъжи за Небето, и обратното - Небето да се ожени за Земята? Много бъркате. Възможно е. Стига да познавате Киа Тумба. Той живее в Африка и е син на вожда на африканско племе. Всички момичета от племето мечтаят да станат съпруги на Киа Тумба, само Киа Тумба мечтае за съвсем друго - да се ожени за дъщерята на Слънцето и Луната. Право да ви кажа, дъщеря им е прекрасна, но е доста поразглезена. И няма ни най-малка представа, че човек от земята е влюбен в нея до уши. Наистина до уши. Момъкът Киа Тумба е влюбен съвсем до краен предел. Не спи, не яде, по цял ден и по цяла нощ броди из Африка, а там какво ли няма – джунгли има, пустини има, много места за бродене има, но да не се отплесваме! Киа Тумба място не може да си намери и въздиша ли въздиша. В Африка въздишането е признак на поболяване от любов. И ако продължи твърде дълго, може да бъде изнервящо за околните. Въпреки че там животните са много търпеливи - и жирафите са търпеливи, и орлите, и зебрите, и слоновете, и маймуните, и крокодилите - и всички други африкански животни се търпеливи, все пак всяко търпение си има граници. Затова упорството на Киа Тумба да си вземе за жена тъкмо дъщерята на Слънцето и Луната и ничия друга дъщеря започва да идва в повече на всички в Африка. Да не забравяме, че този континент е на екватора и се намира доста близо до Слънцето, то затова е такава жега там. Да де, но ако беше толкова лесно, всеки щеше да пътува до Африка, за да се жени за дъщерята на Слънцето, нали така! Но пак се отплеснахме! С една дума, по-точно с две думи: голяма каша!
Киа Тумба и дъщерята на Слънцето и Луната, хайде моля!
Хайде, моля, но не бързайте нито с „хайде”, нито с „моля”!
Защото в тази африканска народна приказка има и една жаба. Ква! Тя е умна и усърдна. Освен това е жаба, която обича накрая доброто винаги да побеждава, макар и с големи жабешки усилия.
Така че слушайте! За да повярвате, че всичко е възможно!

В новата премиера на Радиотеатъра за деца „Дъщерята на Слънцето и Луната” взеха участие:
Автор на драматизацията - Яна Добрева
Участваха артистите: Йоанна Темелкова, Петя Силянова, Сава Пиперов, Илия Добрев, Светослав Добрев, Никола Стоянов, Николай Антонов, Евгения Ангелова, Владимир Зомбори, Александър Хаджиангелов.
Музикално оформление - Валя Бояджиева.
Режисьор - Бианка Бенковска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна