Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на руската рубла до най-високи нива от края на 2014-а година

Руската рубла продължава своето възходящо движение на валутния пазар, достигайки най-високи нива спрямо долара от края на 2014-а година.

Подкрепа за рублата оказват по-високите петролни цени в последно време, въпреки че днес фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май се понижават с 0,95% към 58,57 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 2,11% към 52,84 долара за барел.

Към 11:50 ч. рублата поскъпва с 1,82% спрямо щатската валута, връщайки под 54 рубли за един долар, след като в началото на днешната търговия доларът дори удари дъно около 53,42 нивото за пръв път от 26-и декември 2014-а година. Така само в рамките на април рублата поскъпна с над 8% спрямо долара.

Еврото също губи над 1% спрямо рублата, понижавайки се към 58,00 нивото при старта на днешната търговия, преди да стабилизира около 58,40 рубли.

Според банката Promsvyazbank през последните дни се забелязва интерес за покупки на руската валута от страна на чужди инвеститори. Банката прогнозира, че ако петролът сорт брент поскъпне в скоро време по-трайно над 60 долара за барел, това може да доведе до по-нататъшна обезценка на щатската валута към нива около 52-53 рубли.

Междувременно руският заместник финансов министър Максим Орешкин беше цитиран да казва, че текущото поскъпване на рублата не представлява заплаха за финансовата стабилност и ще помогне за ограничаване на инфлацията в страната. Той също така посочи, че повишението на рублата ще даде по-голяма гъвкавост на Руската централна банка при определяне на нейната лихвена политика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна