Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 муфлона ще закупи горското стопанство "Дикчан"

Снимка: www.fotopedia.com

Около 80 муфлона ще закупи Държавно ловно стопанство ”Дикчан” - Сатовча, за да възстанови нормалната популация, след като миналата година 84 животни станаха жертва на болестта “син език”.
Ловният сезон започна успешно, въпреки проблемите миналата година, каза директорът на стопанството Пламен Поюков. Според него, масовото измиране на муфлони е могло да бъде предотвратено:
Имаме добри партньори от Чехия и Хърватия, от които можем да закупим муфлони, така че и муфлоновата популация ще се възстанови съвсем скоро в нормално състояние. Има много добра комуникация с ветеринарните специалисти, ако има нещо, да реагираме навреме.
По време на международните ловни изложения  в Европа, туристи от Австрия, Гърция, Испания, Турция и Италия вече са направили заявки за ловуване в района като се очаква приходите да надхвърлят 150 хиляди лева. Благороден елен, сръндак, дива свиня, лопатар, муфлон и глухар са предпочитаните от ловците видове. 
Пламен Поюков твърди, че хора с власт са били в основата на проблема с бракониерството години наред, но този рецидив вече е преодолян:
Бракониерите са  винаги там, където няма добра охрана, имаше доста проблеми. В повечето случаи през тези години бяха хора, които бяха облечени във власт. Оттук-нататък мисля, че през последните години на много властимащи им дойде акълът в главите и узряха, че над закона вече трудно може да се постави човек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна