Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансферату – акустично стълпотворение на невероятностите

БНР Новини

Зад това дълго за произнасяне заглавие стоят наистина куп невероятности.
„Трансферату“ е дебютна радиопиеса на екип от двама – режисьор и философ, която засега остава първата българска радиопиеса, не само звучала в Азия (Анталия), но и получила номинация на Турското радио и телевизия. Азиатското пътуване на „Трансферату“ се осъществи седмици след като лично от ръцете на проф. Веселин Димитров получи Голямата награда на Шестия Медиен Фестивал „Осмата муза“ на живописна церемония пред зала „Люмиер“ на НДК.

„Трансферату“ разказва невероятна история, която обаче, въпреки своята невероятност, се случва пред очите ни. Пред включения микрофон. Всъщност това е историята на едно журналистическо разследване.

Главната роля в „Трансферату“ е поверена на художничка. Във второстепенните роли ще чуете гласовете на редакторите и звукорежисьорите от Радиотеатъра. Ролите на лекарите в „Трансферату“ са поверени на професионални лекари. Единствено интродукцията е изпълнена от актьор. Защо режисьорът избра този странен актьорски състав – хем непрофесионален от актьорска гледна точка, хем напълно професионален от гледна точка на функционалността? Този въпрос изисква слушане.

„Трансферату“ е представление за слушане.
Едно от много малкото произведения на Радиотеатъра, които се числят към жанра мокументари (mockumentary or mock documentary).

Автори: Младен Алексиев и Станимир Панайотов.
Режисьор: Младен Алексиев.
Музика: Калин Николов.

„Трансферату“ е мистификация. Не забравяйте това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна