Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 изпълнители от над 10 държави ще участват в международния конкурс "Панчо Владигеров"

Общо 40 изпълнители от повече от 10 държави са заявили участие в международния конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров", който ще се състои от 29 април до 10 май в Шумен, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на фондацията "Панчо Владигеров" Диана Дечева. За първи път в единствения в България международен конкурс за инструменталисти, носещ името на композитора Панчо Владигеров, няма да участват цигулари от България. Около една трета от пианистите, заявили участие в конкурса, са българи. Най-малките сред тях са братята Хасан и Ибрахим Игнатови от Шумен, отбеляза Дечева. По думите й програмата, която участниците в двете специалности - пиано и цигулка, трябва да подготвят, определя конкурса като сериозно предизвикателство пред младите инструменталисти, съизмеримо с този вид конкурси по света. За това спомага и новостта в регламента на тазгодишното издание на конкурса. Достигналите до третия финален тур шестима пианисти и още толкова цигулари ще трябва да изпълнят своите произведения съвместно с камерен и със симфоничен оркестър. Цигуларите ще свирят със симфоничния оркестър на операта в Русе, а пианистите - със симфоничния оркестър на Шумен. В третия етап на конкурса ще участва и камерният ансамбъл "Софийски солисти". При откриването на конкурса концерт ще изнесат двамата внуци на Панчо Владигеров - Александър и Константин, пианистът Христо Попов и Стоян Янкулов-Стунджи, уточни Дечева. Конкурсът ще е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В Шумен ще бъде и д-р Густав Алинк - директор на фондацията "Алинк-Аргерих", която работи за популяризирането на конкурси и музиканти по света, съобщи още Дечева.

Тази година членовете на международното жури са шестима и в двете категории. В състава влизат по трима българи и трима чужди музиканти. Председател на журито по пиано е Людмил Ангелов, а членове са Джон Пери – САЩ, Елисо Варсаладзе от Грузия, Ли Ченкси от Китай и родните пианисти Борислав Танев и Николай Евров.

Традиционно световноизвестният български музикант Минчо Минчев ще ръководи журито в надпреварата при цигуларите, а в състава му са още Йозеф Ким от Корея, Питър Даниел от Германия, Ямий Ю от Япония, Стойка Миланова и Светлин Русев.

Заключителните концерти на 7 и 8 май ще се излъчват директно по програма “Христо Ботев” на БНР и по телевизионния интернет канал “Live 7 TV”.

Информацията е на БТА.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени