Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според президента на Бундесбанк съдбата на Гърция в еврозоната не бива да бъде дискутирана с пренебрежение

Снощи членът на ЕЦБ и президент на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че нито възможността за излизане на Гърция от еврозоната (сценарий "Grexit"), нито рискът от промяна на Единния валутен съюз не следва да се обмислят с пренебрежение.

Съставът на валутния съюз е политическо решение, посочи той в своя реч в Есен, Германия, отговаряйки на въпрос за възможността Гърция да напусне еврозоната.

Вайдман обаче добави, че членството в зоната на единната валута идва със съответните отговорности и че доверието в готовността на Гърция да бъде на висотата на своите отговорности е пострадало през последните седмици.

Според него Единният валутен блок е станал по-устойчив на всички видове шокове, но в същото време допълни: Въпреки това понякога се изненадвам от това, колко небрежно се обсъжда такъв загробващ сценарий.

Сценарият за превръщане на еврозоната от съюз на стабилността в трансферен съюз също не трябва да се третира небрежно, предупреди шефът на Бундесбанк.

Президентът на Бундесбанк защити яростно програмата за фискална предпазливост и строги мерки на икономии, която Германия представи на Европа и поради която страната често е изправена пред силна външна опозиция.

В Гърция ситуацията е наистина несигурна, посочи той, като същевременно напомни, че докато дългът на Атина беше прекалено висок преди кризата, сега той е достигнал над 170% от БВП на страната. "Подстригването" на гръцкия дълг, което изпитаха нейните кредитори през 2012-а година само прекъсна за кратко време тази възходяща тенденция, заяви Вайдман.

Според него сега еврозоната е по-добре подготвена, отколкото в предишните години да се справи с т.нар. "ефект на доминото" при евентуално излизане на Гърция от единния валутен блок, но въпреки това рисковете не бива да бъдат подценявани.

Този вид опасност от зараза е по-нисък, отколкото в миналото, отбеляза Вайдман, но в същото време изрази изненадата си от това как някои наблюдатели споменават напълно небрежно възможността за "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната).

Според него е от ключово значение за Гърция да развие добре функционираща администрация, която да вкара в устойчив път за в бъдеще колебанията на икономиката и на публичните финанси на страната и имено това е най-важното, за да се изгради доверие по отношение на надеждния път на реформи в страната.

Въпреки това, новото гръцко правителство отново захвърли първоначалните надежди и според мен е все по-очевидно, че икономиката на страната върви по-лошо от очакваното, подчерта президентът на Бундесбанк.

Той се съгласи, че някои неща в спасителната програма на Гърция могат да се направят по-добре. Според Вайдман проблемът не е в опитите за бързо намаляване на публичните дефицити, а в много по-далечния твърде бавен подход към структурни реформи в много области като събиране на данъци и борбата с корупцията, или подобряване на работата на държавната администрация. По-значителни постижения ще бъдат възможни в рамките на следващите пет години, заключи Вайдман.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна