Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноу фото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големият музей в света, Лувъра, работи 315 дни в годината. През сто от тези дни, в него може да се види една изключителна като художествена стойност и историческа реалност изложба. Тази на тракийските съкровища от българските земи. Гордостта на френското експозиционно дело се посещава от близо 9 млн. души годишно. Сами пресметнете колко от тях имат възможността да се докоснат до магията на древните обитатели на нашата територия.
На една от външните стени на Лувъра едноок дохристов владетел обяснява наличието на тази експозиция. Едноок, защото официалният афиш е срязаната вертикално глава на Севт ІІІ, решена в мрачно. До него са плакатите за другите временни изложби. Същата големина, но в жизнерадостни тонове. Същият агитационен материал е над касите на музея. Същият агитационен материал, но вече с големината на филмов афиш е разлепен и на три спирки на метрото. Другаде никъде, в най-посещавания град в света, нашата изложба нe съобщава за себе си. Нито в листовки по хотелите, нито по рекламните колони, нито в медиите, освен информациите за откриването.
Половината от посетителите на Лувъра са китайци. Половината от другата половина са японци. Те са в Париж и Европа, за да се отснемат. Може би затова най-напрегната част от посещението е да се пазиш от пръчките за „селфи”, навирени нагоре като пиките на обеднели рицари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна