Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя

БНР Новини
През почивните дни жена от Пловдив се отърва по чудо след инцидент на изхода от Казанлък към Стара Загора
Снимка: БГНЕС
Българинът е енергично същество и само чака да събере почивни дни и да се втурне по пътищата бели. Така компенсира онзи спомен за 20-годишното чакане за нещо като автомобил с двайсет годишен реален такъв.
Българинът е и хазартен тип, защото излизайки на арената, наричана у нас пътна мрежа, залага собствения си живот, същия на околните участници в движението, на дърветата и невнимателните кучета. Първата възможност да се отърве, е да не се сблъска с другите водачи. Как се взимат книжки, как се шофира и без тях, как се кара изобщо и как се наказва за нарушения е друга приказка. Затова правораздаването е на последно място по доверие.
После идва пътната агенция, която явно е събирателно за безхаберие и добре платено чиновничество, защото винаги, когато има празиници, започват ремонти. Тоест да се види, че се работи. След година мястото отново се отремонтира с парите от пътния данък, винетките и разните му там такси. Но пък задръстванията създават възможности за социални контакти, които дори и да завършат с телесни повреди, са вид увяхваща комуникативна дейност в ерата на отчуждението и Интернет.
После идва полицията, или по-точно нейната липса. Което в някои случаи вероятно може да е и полезно. Специално за органите винаги има обяснение, защото като няма протести пред парламента, те пазят Киро Японеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна