Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини поиска от ООН мандат за военна операция срещу трафикантите на хора в международни води

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, посветено на бежанската криза в Европа. Могерини подчерта необходимостта от спешни мерки от цялата международна общност за справяне с кризисната ситуация:

Първостепенният ни приоритет е да спасяваме човешки живот и да предотвратим загубата на още хора по море. В ЕС вярваме, че това е отговорност, която споделяме всички не само европейците, но и всички по света.

Могерини поиска от 15-членния Съвет за сигурност мандат за прилагане на военна операция срещу трафикантите на хора в международни води в съответствие с международното право. Тя окачестви ситуацията като не само хуманитарен проблем, но и като криза на сигурността заради връзките на трафикантите на хора с терористични групи.

В сряда Европейската комисия ще представи и стратегията си в областта на миграцията, която предвижда задължителни квоти за прием на бежанци за всички страни от Европейския съюз. По данни на ООН 60 хиляди души са преминали Средиземно море от началото на годината в опит да достигнат бреговете на Европа. Над 1800 са загиналите, което е 20-кратно повече в сравнение със същия период през 2014 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна