Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония и „Южен поток”

БНР Новини
Снимка: arşiv

Събитията в Македония правят реализацията на проекта „Турски поток” хипотетична. Или почти. На Русия й трябва решаващо енергийно присъствие в Европа, това ставаше най-лесно и бързо през Македония. Но като единна, консолидирана и предвидима политически държава. Иначе е скъпо и неоправдано.
Тоест на масата отново ще се появи  „Южен поток”. Впрочем  тръбите му още  са по варненските и бургаските складове, заплатите там си вървят и дори премиерът потвърди, че нямаме официално съобщение от Кремъл за прекратяване на проекта.
Македонските размирици са добра възможност българската дипломация да покаже, че е нещо повече от хранилка за провалени политици, техните наследници, роднини и близки. Защото от Освобождението насам тази част от държавната ни машина постоянно доказва, че е един от най-слабите й чаркове.
Базата за преговори на изток е ясна – ние даваме територия, Газпром строи с максимален брой наши подизпълнители и без наши финансови ангажименти. Както се казва в римското право – земята купува къщата. Предварително договаряме и транзитните такси. Коректни условия, дано само не ги договарят нашенските комисионери от високите етажи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна