Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска „умна ръкавица” впечатли НАСА

БНР Новини
Снимка: Кирил Милошев

„Умна ръкавица” е в състояние да контролира от разстояние домашните електроуреди и дори да управлява космически кораб. Иновативната разработка донесе първото място на създателите си – екип от 11 български студенти, в престижния конкурс на НАСА – Space Challengeза 2015 г. Международното състезание е истинско предизвикателство за участниците поради голямата конкуренция и кратките срокове за подготовка на проекта – едва 48 часа. Целта е да се създават разнообразни приложения и машини, които да подобрят живота на Земята и в Космоса. Българското изобретение „Валкирия” е влязло в оспорвана битка с близо 1000 проекта от цял свят. Само за два дни екипът ни е изработил действащ прототип на „умната ръкавица“. Тя е направена от кожа и еластичен материал, така че да бъде удобна за всекидневна употреба. Наподобява много спортните ръкавици без пръсти, но съдържа и множество сензори, които разпознават 16 различни движения. Според създателите й тя е в състояние да научи поне още 60. Освен това може да работи около 70 часа на пълни обороти. За многобройните й приложения обяснява Мартин Куванджиев, студент от Техническия университет в София и лидер на проекта:

Част от екипа на „Валкирия“ на награждаването на локалния кръг в София, заедно с представител на Американското посолство в София и с организаторката на Space Challenge за България Милена Крумова.Ние направихме нещо, което е по-близо до самите хора. Т.е. ние създадохме „умна“ ръкавица, която може да бъде използвана не само от космонавти, а от всеки човек. Това може да бъде например бизнесмен, който се прибира вкъщи и има нужда всичко да се случва леко, да може да си почива качествено, управлявайки целия си дом с помощта на ръкавицата и мобилно приложение. Той може да бъде презентатор, на когото е нужно да направи перфектната презентация, сменяйки слайдовете, като използва само жестове или пък спортист, който с помощта на нашата ръкавица да отчита колко крачки е направил, колко му е пулсът, докато спортува, колко калории е изгорил. „Умната ръкавица“ може да се използва най-вече от космонавтите, които чрез нея могат да управляват космически кораб или роботизирана ръка.

Всичко това става благодарение на специално приложение, което обработва данните, получени при движенията на ръкавицата или чрез гласови команди. За момента „умната ръкавица“ разбира само английски език, защото изработването на алгоритъм за разпознаване на български не е толкова лесна задача и изисква повече време, а ние разполагахме по регламент само с два дни, обяснява Мартин.

СнимкаУспешният български екип е съставен предимно от студенти на ТУ, но включва също българин, който учи в Шефийлдския университет и ученик от Природо-математическата гимназия в Бургас. По наши данни 15% от випускниците ни са погълнати от големи европейски и американски компании. Много от тях работят за Фейсбук, Майкрософт. Тези, които остават в България, са привлечени от развойните центрове у нас отново на големи компании, разказа за Радио България проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление в ТУ. Според него създаването на разработчици на софтуер е ключов фактор за привличането на IT инвеститори в страната. Принадената стойност на един софтуерен продукт е най-голяма. Може би по-голяма е само при производството на оръжие, аргументира се проф. Наков. А за значимостта на подобно международно признание за български отбор, той каза:

Най-вече се чува за пореден път името на българските специалисти в софтуера и разработването на приложения. Лошото за страната ни е, че част от тези млади хора ще бъдат поканени и сигурно ще я напуснат, ако им предложат по-добри условия за работа в чужбина. Има и много плюсове. Това привлича чужди инвеститори. Само през последния месец дойдоха двама големи чужди инвеститора, които искат да развият тук свои центрове с по 300-500 програмисти и проучват възможностите. Такива звена внасят приходи, както в личен план за специалистите, защото заплатите са високи, така и за държавата – плащат се данъци, парите се харчат в страната.

Снимките са предоставени от Факултета по компютърни системи и управление на ТУ


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна