Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

Снимка: mediacafe.bg

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" е удостоен с честта да носи марката за 2015 и 2016 година на новата платформа на европейската фестивална асоциация "Европа за фестивалите и фестивалите за Европа". Това разкри в ефира на Радио Пловдив артистичният директор на събитието Мила Павлова. Новината се съобщава с писмо от Брюксел от 20-и май.

Това е огромно признание за нас, защото призът отличава най-добрите фестивали в Европа. Прави ги много видими, заедно с тях и градът, който ги организира, коментира Павлова. 

Шестото издание на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" се открива тази вечер в Пловдив с концерт на най-големия български пианист Евгени Божанов и немския виолончелист Валентин Радутиу.

Тази година в рамките на фестивала ще бъдат включени нов формат и нова локация. На 28-и май от Балабановата къща ще бъде излъчено предаването "Нощни птици" на БНТ, а на 6-и юни в Малката раннохристиянска базилика ще звучат ангелските гласове на пловдивския хор "Гаудеамус".

За първи път в България тази година ще свири оркестърът на Сардиния (негов почетен президент е носителят на Оскар за музика Енио Мориконе). Събитието ще се състои на 7-и юни в Дома на културата, където ще бъдат обявени и носителите на трите стипендии за талантливи български деца музиканти. Сред тях е и пловдивско дете пианист.

Артистичният директор на международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" Мила Павлова допълни, че тази година ще бъдат отличени ученици и учители от обикновените училища, които имат изяви в областта на музиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени