Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Варненско лято" - с обичани български постановки и имена на световния театър

Цветана Манева
Снимка: БГНЕС

Нови заглавия от българската и световната драматургия, както и познати автори като Вазов, Лорка, Ануи, Уескът ще представи 23-ото издание на международния театрален фестивал "Варненско лято", предаде репортер на БГНЕС.

От 1 до 11 юни, на театралните сцени на морската ни столица, зрителите ще имат възможността да видят най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, чуждестранни трупи, както и съпътстващи културни събития.

Поканените спектакли от чужбина ще представят различните лица на съвременния и световен театър. Едни от акцентите в програмата е "Орхидеи" на италианския режисьор и носител на Европейската награда за театър Пипо Деболоно. Постановката с автобиографични мотиви, която е дълбоко своеобразно изследване на чувството на загуба, преплита случки от живота със спомени и разсъждения за потока на биополето. "Орхидеи" изгражда емоционално въздействаща естетика с хипнотично съчетание от думи, жестове, образи и музика, а критиката го нарежда сред най-добрите спектакли за 2014 г.

Зрителите ще имат възможността да видят "60-те: Златните години" на чешкия режисьор Ян Микулашек, разказващ за възходите и паденията на един талантлив творец, който се намира в конфликт с обществената среда и със собствената си бохемска индивидуалност. На "Варненско лято" ще гостува и португалският танцов дует на Луис Марафа и Антонио Кабрита, който освен, че ще представи проекта "Дистанция", ще организира и професионално работно ателие.

За тези, които не могат да се присъединят към фестивала, от 5 до 15 юни платформата "Световен театър в София" ще представи част от чуждестранните заглавията, които ще гостуват на "Варненско лято".

Сред българските заглавия във Варна пък ще бъдат добре познати и обичани от публиката спектакли като "Каквато ти ме искаш" на Теди Москов, "Хъшове" на Александър Морфов", "Антигона" на Иван Добчев и "Семеен албум" на Малин Кръстев.

Артистичният директор на "Варненско лято", актрисата Цветана Манева, не се съмнява, че любителите на театъра вече очакват фестивала. Според нея тайната на неговия успех се крие в спечеленото зрителско доверие. Въпреки това Цветана Манева мечтае да види и щастливият ден, когато "Варненско лято" ще разполага със средства за продуциране на представления, предназначени специално за фестивала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна