Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита подобрение на стопанската конюнктура в България за пети пореден месец от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Общият показател на бизнес климата в България се повиши през май за пети пореден месец от началото на годината, нараствайки с цели 3,1 пункта (след повишение с 2,5 пункта през април) до шестгодишен връх с оглед подобрени мнения на стопанските ръководители в строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите, показват резултати от оповестено днес проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността през май, остава приблизително на равнището си от предходния месец и след ръст с 2,3 пункта през март. Анкетата на НСИ регистрира известно подобрение на осигуреността на производствените поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за дейността на промишлените предприятия през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55,2% и от 25,1% от запитаните предприемачи.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

                                                                                                                 Графика на индекса за бизнес климата в България

Снимка

През май повишение с 2,5 пункта (след ръст с 8,4 пункта през април) бележи показателят "бизнес климат в строителството" главно поради по-оптимистични оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на техните предприятия, посочва НСИ.

Същевременно техните очаквания за следващите шест месеца също остават оптимистични, макар и по-резервирани спрямо април.

Проучването на НСИ отчита солидно подобрение за втори пореден месец и на активността в търговията на дребно, като съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава през май с 5,7 пункта (след ръст с 5,3 пункта през април), дължащо се на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Прогнозите за обема на продажбите през следващите три месеца са също по-благоприятни, докато по отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите няколко месеца.

През май съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" на НСИ скочи с цели 8,1 пункта в сравнение с април, когато индексът се понижи с 2,1 пункта, главно поради по-оптимистични оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състояние на техните предприятия.

Подобрението на стопанската конюнктура в България през май за пети пореден месец от началото на годината е нов сигнал за пречупване на негативните икономически тенденции, които бяха в сила през второто полугодие на изминалата година. През настоящия месец общият показател на бизнес климата в страната успя да преодолее неговия връх от май 2014-а година и неговото дългосрочно осреднено ниво, достигайки най-високо ниво от шест години насам (от края на 2008-а година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна