Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Саркози прекръсти партията си "Съюз на народното движение" на "Републиканци"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж днес се провежда конгресът на основната дясна опозиционна партия на Франция, ръководена от бившия президент Никола Саркози. Досега наричана "Съюз за народно движение", тя ще промени името си на "Републиканци".

"Републиканците" ще се казва от днес основната дясна политическа сила във Франция. Името, за което се проведе и съдебна битка, беше одобрено от 83% от гласувалите членове на партията. В специално обръщение нейният лидер Никола Саркози призова "всички републиканци" на Франция да го последват.

В предварителния вот бяха одобрени и новият статут и вътрешен правилник на партията, в чийто ръководен екип ще има промени. Така десницата се готви за задаващите се президентски избори през 2017 г.

Ако днешният конгрес трябва да мине под знака на единството, съперничеството сред основните фигури за кандидат за президентския пост на Франция тепърва ще се откроява. Като основен конкурент на бившия президент Саркози изпъкват Ален Жюпе, Брюно Льомер и Франсоа Фийон.

Според проучване на "Одекса"над 70% от французите не смятат, че новото име на дясната партия ще ѝ донесе ново начало в политиката. Приблизително толкова са резервираните към нова кандидатура на Саркози за президентския пост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна