Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредиторите от ЕС и МВФ ще предоставят финансова помощ от близо 11 млрд. евро, ако Гърция се съгласи на определени условия

Кредиторите от ЕС и МВФ са обещали да предоставят спешна финансова помощ на Гърция в размер на 10,9 млрд. евро, но само ако властите в Атина се ангажират с разпродажба на държавни активи, приложат орязване на пенсиите и проведат непопулярни реформи в трудовия пазар, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки свои неназовани източници.

Това обаче са все искания, които биха пресекли т.нар. "червени линии", определени и защитавани твърдо от настоящото гръцко правителство.

Според Ройтерс международните кредитори от ЕС и МВФ са разписали тези свои предложения в документ от пет страници, който са предоставили снощи в Брюксел на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В документът се настоява Атина да намали разходите за пенсии с 1% от БВП на страната. Те искат Гърция да се откаже и от помощите, предоставяни на пенсионерите с ниски доходи (известни като програмата EKAS), за да спестят 800 млн. евро до 2016 година - ход, който, ако бъде приет от властите в Атина, ще принуди Ципрас да наруши обещанието си за избягване на всякакви нови орязвания на пенсиите.

Кредиторите също така изискват от гръцките власти да съберат допълнително 1,8 млрд. евро (или с 1% от БВП) чрез увеличаване на ставките на данък добавена стойност (ДДС) до 11% за лекарствата и до 23% за останалите стоки, включително и за електроенергия.

Предложението на международните кредитори също така призовава за увеличение на здравните вноски на гърците и намаляване на субсидиите за горивата.

В документа на ЕС и МВФ се изисква от Атина да се ангажира и с мащабна приватизация на гръцкия енергиен мрежов оператор ADMIE, на големите пристанища в Пирея и Солун, на бившият летищен комплекс "Хеленикон", на компанията Hellenic Petroleum и на гръцкия телекомуникационен оператор OTE. Част от членовете на управляващата партия СИРИЗА са твърдо против някои от продажбите на споменатите по-горе активи и в частност на ADMIE и "Хеленикон". 

Кредиторите също така са поискали от Ципрас да не предприема едностранен ход за възстановяване на правото на колективно трудово договаряне и за повишение на минималните заплати до нивата от преди кризата - все обещания, които той и неговата партия СИРИЗА направиха преди идването им на власт в края на януари.

Според източниците на Ройтерс, в това предложение на кредиторите изобщо не се споменава за каквато и да е оферта за облекчаване на дълговата тежест на Атина, което пък представлява едно от основните изисквания на гръцкото правителство при продължаващите вече четвърти месец мъчителни преговори.

Ако властите в Атина се съгласят с всички тези направени предложения, международните кредитори от ЕС и МВФ ще предоставят спешна финансова помощ в размер на 10,9 млрд. евро от Временния европейски спасителен фонд (EFSF), чрез която да покрият огромна гръцка финансова дупка, която ще се отвори през юли и август, посочва Ройтерс.

Трябва обаче да се има предвид, че голяма част от тези предложения ще бъдат посрещнати "на нож" от гръцките управляващи. 

Междувременно стана ясно, че утре гръцкият премиер Ципрас ще информира парламента на страната за хода на преговорите с международните кредитори. Сесията на гръцкия парламент се очаква да стартира около 18:00 ч. местно време като има нарастващ риск за сериозно разделение в управляващата партия СИРИЗА относно направените от ЕС и МВФ предложения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна