Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техника за понижаване на температурите в САЩ може да причини горещи вълни в Европа

Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техника, създадена да намали високите температури в Калифорния, може да направи по-интензивни горещите вълни в Европа. Това е установило ново проучване, което цели да моделира неочакваните последствия от регионални намеси за смекчаване на последствията от климатичните промени. 

Проучването показва, че целенасочена намеса за намаляване на температурите в даден регион за един сезон може да донесе временна полза за населението в него, но трябва да бъдат отчетени и потенциално негативните последици за други части на света. Според авторите на изследването резултатите от него са, цитирам, "плашещи", защото по света има много малко или въобще няма регулации за предотвратяване на регионалното прилагане на климатичното геоинженерство. То включва техника, известна като изсветляване на облаци над океаните. При нея те отразяват повече слънчева радиация обратно в космоса, след като са били напръскани с аерозоли, като обикновено това е морска сол.

Авторите на изследването, публикувано в петък в научното издание "Нейчър", твърдят, че са първите, които са демонстрирали, че въздействието от изсветляването на облаците може да бъде по-минимално или даже да има обратен на желания ефект.

"Изследването ни е много конкретно", посочва Джесика Уан, която е част от научния екип, оглавяван от Института по океанография към Университета на Сан Диего. "То показва, че изсветляването на облаците над океана може да бъде много ефективно за западното крайбрежие на Съединените щати, ако бъде направено сега, но може да е неефективно там в бъдеще, както и може да причини горещи вълни в Европа", допълва Уан. "В момента наистина няма управление на соларното геоинженерство. Не искаме да сме в ситуация, при която един регион е принуден да прилага геоинженерство, за да се бори с направеното в друга част на света като реакция на суша и горещи вълни", обяснява Джесика Уан и призова науката и разработването на политики да се развиват заедно.

Според експерти малкото регулации в сферата означават, че трудно ще бъде попречено на отделни държави, градове, компании или дори на достатъчно богати личности да се опитат променят местния климат дори това да е пагубно за хора, които живеят в друг район. Това може да доведе до конкуренция и конфликти, посочва британското издание "Гардиън".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна