Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 призоваха за постигане на споразумение с Гърция и за разширяване на санкциите спрямо Русия

На започналата вчера двудневна среща на Г-7 в Германия лидерите на най-силно развитите икономики в света сякаш се обединиха около идеята за удължаване на срока на действие на западните санкции спрямо Москва и в същото време те продължават да търсят пътища за предотвратяване на ескалацията на гръцката дългова криза.

Именно темите за конфликта в Украйна и за патовата ситуация около преговорите между властите в Атина и техните кредитори доминираха през първия ден на срещата на върха в Баварските Алпи.

Преди старта на самата среща американският президент Барак Обама обсъди с немския канцлер Ангела Меркел въпроса около гръцката дългова криза. Обама изрази надежда, че Гърция и нейните международни кредитори ще успеят да постигнат в скоро време споразумение без да предизвикат по-сериозни трусове на глобалните финансови пазари, заяви говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест. Двамата лидери се съгласиха, че Гърция и нейните партньори трябва да очертаят пътя за провеждане на структурни реформи в страната и за завръщане на гръцката икономика на пътя на устойчив дългосрочен растеж, допълни той.

В интервю за немската телевизия ZDF Ангела Меркел пък посочи, че тя, заедно с председателят на ЕК Юнкер и френският президент Оланд са информирали накратко своите колеги от Г-7 относно хода на преговорите с гръцките власти. Не можем да кажем, че сме намерили решение на проблема и все още не сме стигнали до крайната права, посочи Меркел.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта, че излизане на Гърция от еврозоната не е опция, но предупреди, че той не може да "извади заек от шапката", за да предотврати подобен сценарий.

Нямам личен проблем с Алексис Ципрас, а точно обратното. Той беше и е мой приятел. Но за да се запази подобно приятелство трябва да има няколко минимални правила, заяви той на пресконференция на срещата на върха на Г-7.

Друг участник в срещата, италианският премиер Матео Ренци пък посочи, че лидерите на Г-7 се съгласиха, че трябва да се направи всичко необходимо, за да се предотврати излизането на Гърция от еврозоната. Въпреки това, той добави, че сега Атина трябва да изпрати положителен сигнал към нейните международни кредитори.

Друга важна тема на започналата вчера среща на върха на Г-7 беше въпросът за санкците спрямо Русия. Продължителността на санкциите следва да бъде ясно обвързана с пълното прилагане на споразумението от Минск и със зачитането на суверенитета на Украйна, се посочва в изявление на Белия дом, публикувано след срещата Обама - Меркел.

През миналата година Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на Русия заради ролята на Москва в украинската криза и с оглед анексирането на Крим. Освен това, Русия беше изключена от формата на срещите на високо ниво, известен като Г-8.

Санкциите на ЕС спрямо Москва изтичат в края на юли, но британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е обнадежден от запазване на досегашния единен фронт и че срокът на санкциите вероятно ще бъде удължен, въпреки че те оказват негативно влияние върху всички нас.

Американският президент Обама също е препоръчал при срещата си с Меркел удължаване на срока на действие на санкциите, наложени от ЕС, преди тяхното изтичане в края на следващия месец.

Изглежда, че европейските лидери се готвят да направят точно това. Като се има предвид настоящата ситуация, ако някой иска да започне дебат за промяна на режима на санкции, дискусията може да бъде концентрирана единствено върху тяхното укрепване, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който също присъстваше на срещата на лидерите на Г-7.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна