Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Плахо подобрение на промишленото производство през април, но влошаване в строителството и при търговията на дребно

Снимка: БГНЕС

Последно проучване на Националния статистически институт отчете известно подобрение на промишленото производство в България през април, но спад в строителството и при търговията на дребно за втори пореден месец.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през април с 0,2% в сравнение с март, когато се понижи с 0,8 процентни пункта. Това представлява първо, макар и слабо подобрение на промишления сектор в страната след два поредни месeца на спад. През февруари и март промишленото производство пречупи за кратко позитивната тенденция на растеж от предходните пет месеца, която беше в сила от септември 2014-а година до началото на настоящата година.

Спрямо април 2014-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 1,5% след ръст с 2,9% през март и с 2,3% през февруари. Това представлява подобрение на производството в България за осми пореден месец след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

През април увеличение с 3,1% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6%, докато в преработващата промишленост беше отчетено понижение с 1,0%. На годишна база ръст на промишленото производство през април с 6,8% беше отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, в преработващата промишленост - повишение с 0,3%, докато в добивната промишленост беше регистриран спад с 0,8 процентни пункта, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижи през април с 0,4% на месечна база след спад с 0,7% през март. Това представлява втори пореден месец на влошаване на строителния сектор в страната, след като през февруари строителството се повиши с 0,3 процентни пункта, бележейки първо подобрение след четири месеца на спад.

На годишна база строителството през април (спрямо април 2014-а) показва намаление с 0,5% след спад с 1,8% през март, като това представлява влошаване на строителството на годишна база за четвърти пореден месец от началото на годината, пречупвайки позитивната тенденция, която беше в сила през периода май - декември 2014-а година.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през четвъртия месец на 2015-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се понижи през април с 0,2% на месечна база след спад с 1,3% през март и повишение с 0,5% през февруари.

На годишна база оборотът в търговията на дребно нарасна през април с едва 0,5% спрямо същия месец на 2014-а година след повишение с 0,8% през март и ръст с цели 4,2% през февруари.

Днешните смесени до по-слаби данни сякаш поставят под въпрос сигналите за солидно икономическо оживление, които бяха в сила през първото тримесечие на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна