Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция успя да пласира успешно краткосрочни съкровищни бонове за близо 3 млрд. евро

На днешен аукцион Гърция успя да продаде тримесечни и шестмесечни съкровищни бонове (T-bills) за 2,925 млрд. евро, за да рефинансира предстоящ падеж на краткосрочен дълг.

Това представлява добър тест за способността на правителство в Атина да набере средства в условията на сериозна ликвидна парична криза благодарение на местни купувачи, които все още успява да запълнят дупката, отворена от чуждите инвеститори, които отказват да рефинансират притежаваните от тях гръцки краткосрочни облигации.

Гръцката агенция за управление на дълга (PDMA) успя да продаде шестмесечни краткосрочни книжа за 1,625 млрд. евро при средна доходност от 2,97% - без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион, проведен през предходния месец.

Коефициент на покритие беше на ниво от 1,3 пункта - също без промяна спрямо предходния подобен аукцион през май, което е сигнал, че няма влошаване на интереса към гръцките съкровищни бонове, въпреки затегнатите ликвидни условия в страната.

Днес бяха пласирани и тримесечни съкровищни бонове за 1,3 млрд. евро при доходност от 2,70% и коефициент на покритие от 1,3 пункта (без промяна спрямо аналогичния предишен аукцион през май).

Датата на плащане на проведения днес търг ще бъде на 12-и юни.

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, но трябва да се има предвид, че кредиторите на страната от ЕС и МВФ определят таван от 15 млрд. евро на продажбите на този тип книжа, който вече е достигнат. Атина продължава да настоява за повишение на лимита, но нейните партньори от еврозоната отказват да одобрят подобна стъпка с оглед на страхове, че това би било равносилно на финансиране на правителството от страна на Централната банка на Гърция.

По-късно този месец властите в Атина ще бъдат изправени отново пред рефинансиране на гръцки краткосрочен дълг, тъй като на 19-и юни предстои падеж на тримесечни съкровищни бонове за 1,6 млрд. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна