Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас увери, че Гърция иска да сложи край на дискусията за дълга


Излизане на Гърция от еврозоната ще означава провал на единната европейска валута, а правителството на страната иска да сложи край на тази дискусия, която дестабилизира икономиката на целия съюз, казва в интервю за Corriere della Sera гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

Ако европейското политическо ръководство не е в състояние да се справи с Гърция, която представлява 2% от икономиката на Европейския съюз, каква ще бъде реакцията на пазарите при уреждането на проблемите с много по-големи страни като Испания и Италия, при които държавният дълг достига трилиони?, пита чрез изданието Ципрас и предупреждава, че ако гръцките преговори не успеят, пазарите ще започнат да искат следващата“ жертва", а това щяло да струва скъпо на европейския данъкоплатец.

Гръцкият  премиер Алексис Ципрас ще се срещне в Брюксел с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят състоянието  на преговорите между Атина и нейните кредитори, съобщи атинската информационна агенция ANA-MPA. Според официален представител на гръцкото правителство, тримата държавни глави са стигнали до решението по време на телефонен разговор, който се е провел в - цитирам, "много добра атмосфера" и е бил "конструктивен".
  През следващите дни Атина и нейните кредитори могат да постигнат споразумение за реформите, с които Гърция трябва да се ангажира, за да получи транш от международната финансова помощ, предаде AFP, позовавайки се на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна