Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха на първо четене редакциите в Закона за гражданската регистрация

| обновено на 17.06.15 в 11:31
Снимка: Ивайло Михайлов

ГЕРБ подкрепи предложенията на БСП и Реформаторския блок за ограничаване на т. нар. "изборен туризъм". Депутатите одобриха на първо четене редакциите в Закона за гражданската регистрация за заличаване на нереални регистрации по настоящ и постоянен адрес. 

Депутати от всички групи си припомниха, че допълнителната регистрация на избиратели е облагодетелствала всички партии по време на избори. Михаил Миков обвини ГЕРБ, че допускат незаконно настаняване в "Орландовци":

ГЕРБ там има 44 процента. При вашата кметица и вашия кмет на "Орландовци", отидете и си разговаряйте с тях, да видим кой какво допуска и къде го допуска.


Там не е само ромска махала. Някои колеги са свикнали да разчитат само на гласовете на роми
, отговори Димитър Лазаров от ГЕРБ и припомни, че БСП пък са били против принципа за уседналост. Съпартийката му Цвета Караянчева припомни на ДПС друга случка:

В едно село в Кърджалийско по постоянен адрес живеят сто човека, по настоящ обаче живее само едно семейство от пет човека. Трябва да изберем от тези пет човека кой да бъде кандидат за кмет и има още много такива населени места, където благодарение на Изборния кодекс, който беше приет от предното правителство, ще се случат такива аномалии.

А Найден Зеленогорски от реформаторите призова:

Бързо да направим промените между първо и второ четене, за да могат много по-рано преди местните избори да бъдат гласувани тези промени, за да гарантираме едни честни и почтени местни избори.

В текстовете се предлага създаване на ясен ред за подаване на сигнали за нарушения и тяхното разглеждане, а извършителите трябва да бъдат санкционирани. Проверките ще бъдат правени по сигнал, по искане на собственик на имота или по инициатива на кмета. С гласуване на първо четене на промени в Закона за гражданската регистрация беше подкрепено и предложението на ДПС служебно да бъдат възстановени имената на починалите, преименувани по време на възродителния процес, а смяната на живите да стане по административен път, а не през съда. От ГЕРБ между двете четения ще предложат връщането на имената на починалите да стане по желание на наследниците. Депутатите одобриха и предложенията на МС. Част от промените предвиждат препис извлеченията от акта за раждане на мъртвороденото дете да е и разрешение за погребение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна