Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Гърция: При провал на преговорите ще поемем по болезнения път на фалита и излизане от еврозоната

Гръцката централна банка предупреди в сряда, че страната ще поеме "болезнено курс" към изпадане в неплатежоспособност и излизане от еврозоната, ако правителството и международните кредитори не успеят да постигнат споразумение за програмата "пари за реформи".

Банката също така посочи, че икономиката на Гърция рискува да изпадне отново в рецесия и прогнозира, че настоящото икономическото забавяне ще се ускори през второто тримесечие на тази година.

През миналата година гръцката икономика започна да нараства за пръв път след шест поредни години на тежка рецесия, но БВП на страната се сви отново през първото тримесечие на 2015-а година, понижавайки се 0,2% спрямо същия период на 2014-а година.

В същото време продължаващата криза и буксуващите преговори с международните кредитори доведоха до отлив на депозити за около 30 млрд. евро от гръцката банкова система през периода между октомври 2014-а и април 2015-а година, съобщи централната банка на страната.

Времето за постигане на споразумение между Атина и нейните кредитори изтича много бързо с оглед наближаващия край на втората спасителна програма за страната, съвпадащ с предстоящо на 30-и юни погасяване на гръцки дълг за 1,6 млрд. евро към МВФ. На този етап обаче нито една от преговарящи страни не изглежда склонно да направи отстъпки.

Въпреки изострената през последни дни реторика, централната банка на Гърция заяви, че двете страни изглежда са постигнали компромис по основните условия и че е остава още малко, за да се стигне до споразумение.

Ако не се постигне споразумение, това може да отбележи началото на един болезнен курс, който ще доведе първоначално до гръцки фалит и в крайна сметка до излизане на страната от еврозоната и, най-вероятно, от Европейския съюз, предупреди Гръцката централна банка в оповестения днес доклад за паричната политика.

Постигането на споразумение с нашите партньори е исторически наложително и ние не можем да си позволим да го пренебрегнем, допълни банката.

Гръцката централна банка също така поиска от Европейския съюз да изработи по-детайлен план, включващ обещания за облекчаване на дълга към Гърция - едно от ключовите настоявания  от страна на властите в Атина в процеса на четиримесечните преговори с международните кредитори.

Едно подобно споразумение ще позволи на Гърция да се възползва от благоприятната глобална среда и от програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ, се посочва в доклада на централната банка.

Нашият основен приоритет в момента трябва да бъде създаването, и то възможно най-скоро, на такива условия, които ще позволят на гръцката икономика да се възползва от благоприятната глобална икономическа среда, от силно стимулиращата парична политика в еврозоната и от ускоряване на процеса на устойчиво завръщане на страната на глобалните капиталови пазари, допълни банката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна