Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Все още има различия между Гърция и кредиторите по редица важни преговорни въпроси

Гърция и нейните международни кредитори все още не са постигнали съгласие относно реформите на гръцката пенсионна система, данък добавена стойност и корпоративното данъчно облагане, като вчера не беше постигнат съществен напредък в преговорите за постигане на споразумение "пари срещу реформи", съобщиха официални представители на ЕС, цитирани от агенция Ройтерс.

Очаква се след малко ръководителите на ЕК, ЕЦБ, Еврогрупата, МВФ и на Европейския стабилизиращ механизъм (ЕСМ) да проведат извънредна среща, преди към тях да се присъедини гръцкият премиер Алексис Ципрас, който рано сутринта отпътува за Брюксел.

Надеждите са тази среща да спомогне за постигане на споразумение, което да бъде обсъдено на насроченото за довечера заседание на Еврогрупата (от 20:00 ч.).

Позициите преди срещата с Ципрас са все още раздалечени по редица точки, заяви пред Ройтерс неназован служител на ЕС, близък до преговорния процес. Според него все още има различия по отношение на пенсиите, ДДС и корпоративен данък, като по тези ключови теми не е бил постигнат особен напредък във вчерашните преговори.

Същият европейски източник посочи, че в момента не се обсъжда възможността за преструктуриране на дълга - ключово искане от страна на властите в Атина в замяна на обещания за реформи. Това не е част от настоящото споразумение за спасителен план за Гърция, допълни официалният представител на ЕС.

Друг висш европейски представител заяви, че на започващата утре среща на върха лидерите на ЕС няма да преговарят с Гърция по въпроса за споразумение "пари срещу реформи", като те желаят Атина да постигне сделка с Еврогрупата на насроченото за довечера заседание на финансовите министри от еврозоната (от 20:00 ч.), дори ако се наложи да се преговаря цяла нощ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна