Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болен болен носи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Системата е бездушна и безсъвестна и ако нямаш пари, ти си обречен. Това са думи на здравния министър. Системата работи с над 3 млрд. лева от вноски и с над 400 млн. като държавен бюджет. Най-богатата като социална форма. Същевременно си плащаме. На маса, под маса, няма значение. За тези, които си плащат. Пък и за тези, на които се заплаща.
Пациентите се оплакват от медиците. Медиците от Касата, Касата от недоволството на хората. Т.е всички от системата. А тя е направена така, че да източва пари и да обогатява онези, които са най-близо до тези пари.
У нас всички болници работят с пари на Касата. Защо ли? Защото от този ресурс най-лесно се финансират и други, да го кажем неболнични дейности. Защото този ресурс е сигурен и винаги допълван от бюджета. А у нас политическото благоволение определя благосъстоянието.
А е просто, ако политическата класа реши и гласува една промяна в правилата. Но няма да го направи, защото този разпилян, по пера и перца ресурс, ѝ трябва.
На думата. Общинските, държавните, сред които и ведомствените болнични заведения, най-общо, да работят само с парите на Касата, т.е по т.нар. направления. Частните болници да работят само с пряко плащане на клиентите. Така пациентите ще имат избор, лекарите ще работят на едно място и ще си пазят това добре плащано място. Практиката в много по-уредени държави е такава.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна