Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на община Гърмен блокираха за 30 минути сградата на Общината

Снимка: БГНЕС


Над сто жители на община Гърмен блокираха за 30 минути сградата на Общината в знак на недоволство от работата на властта. От Инициативния комитет на протестиращите вече заявиха пред "Хоризонт", че обмислят гражданско неподчинение.

Не може държавата само да демонстрира сила при прилагането на закона, а да не поема ангажимент към последствията, категорични са от Инициативния комитет:

Институциите наистина трябва да разберат, че ние не сме доволни с тези три постройки, които бяха съборени по този омерзен за мен начин. Опитват се сега да изкарат вината върху нас и тези деца там страдат, и благодарение на нас тези деца живеят. Те живеят мизерно и те трябва да бъдат под закрила на държавата.

Блокирането на сградата на Общината ще продължи стъпаловидно всеки ден, категоричен е Иван Байрактаров от Инициативния комитет, организиращ протестите. Той обяви:

И в следващите няколко дни, няма да кажа кой ден, защото някои хора ще вземат сериозни мерки, ще блокираме за един цял ден, няма да позволим работниците да работят, за да може наистина тези в София, на жълтите павета, така наречените "държавни институции", да видят наистина, че това село и тази община няма да се примирят.

Ежедневните протестни шествия се провеждат като организирани разходки, тъй като кметът на Гърмен Минка Капитанова е подписала заповед, с която забранява митингите:

Имаше огромен натиск от високо ниво към общината, поне така се изрази кметицата, и тя подписа тази заповед.
 Ако държавата и местната власт не могат, ние ще поемем социалната закрила на хората, останали без дом, каза Байрактаров и даде личен пример:

Има там едно момче, к
азва се Виктор Огнянов, което наистина е добро, трудолюбиво и ще използвам и вашия ефир да го поканя. Аз ще му намеря къде да живее, в една къща, която ми е свободна, неговото семейство, ако желае да заповяда, ще му осигуря дом, за да си докара децата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна