Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на домакински електроуреди в търговската мрежа откри нередности още в първия обект

Снимка: Борис Димитров

Първата проверка от кампанията "Безопасно лято" в столичен магазин откри нарушение на Закона за технически изисквания при няколко групи електроуреди. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проверяват безопасността на домакински уреди с цел да се гарантира безопасното им ползване.

Проверката откри, че при пет групи уреди липсва инструкция за употреба на български език. Практиката е при поискване да се разпечатва. Санкцията за търговеца е от 250 до 1000 лева.

Задължителните изисквания за търговците при продажба на електроуреди уточни Нина Стоянова, изпълняващ длъжността главен директор  "Надзор на пазара" в ДАМТН:

Трябва да е обявен производителят, който гарантира, че всички тези изпитания на продукта са минали и с който би могло да се осъществи контакт при проблем с някои от тези продукти.

При покупката на блендер или чопър трябва да погледнем дали уредът има маркировка и да прочетем инструкцията за употреба, още преди да го купим, съветва Венеция Градинарова, експерт в Агенцията:

Ако блендерът или чопърът не е предназначен за трошене на лед, да не го използват, защото при промяната на температурата материалът става крехък и рискуват уредът да бъде повреден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна