Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравето на пострадалите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС



У нас все още има случаи, когато най-после осъден влиза в затвора. По презумция там той търпи тежко наказанието си.
Без презумция там обществото го издържа поголовно. То, пострадалото общество най-напред му възстановява, ако не е плащал здравните осигуровки. После най-редовно, от данъците си, му внася новите. Финансира му здравен център, стоматология и го обгрижва, ако влезе в болница. Дори и за да избяга оттам. Т.е у нас потърпевшите се грижат много внимателно да не пострада здравето на насилниците, обирджиите или убийците. Както се сещате, и лекарствата са безплатни.
Здравноосигуреният у нас плаща чинно потребителска такса, за да влезе при личния си лекар и друга такса, ако преспи в болница. Често и без да преспи. Сигурно, защото не е престъпник.
В много държави затворът се заплаща. С работа или с парични вноски. У нас поне работа по разбитите пътища и разграбената природа колкото щеш. Но там трябва да се намеси законодателят, който тези дни основно броеше от 4 до 14.
В много държави щом ти съборят незаконно жилище, ти нямаш право на подслон от държавата, защото си вършил нещо против правилата й. Но у нас се търсят къщи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна