Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Действа една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници

Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела. Това заяви в Нова телевизия правосъдният министър Христо ИвановТой каза още, че у нас функционира една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници

Иванов не скри разочарованието си от факта, че промените в Конституцията, които предвиждат реформа и във ВСС, бяха отхвърлени от временната парламентарна комисия във вторник. "Против" ремонта на основния закон гласуваха БСП, ДПС, АБВ и "Атака". Правосъдният министър коментира, че това е израз на политическо разиграване и че без промените в основния закон в близко бъдеще не може да се случи реформата в съдебната власт.

Основният политически мандат, който имаме за реформата, който е реорганизиране на ВСС, не може да се случи без промени в Конституцията. Докато българските граждани искат тази реформа, тя рано или късно, по един или друг начин, с един или друг министър, ще се случи, допълни той. 

Министърът на правосъдието бе категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото "правителство на съдебната власт". Това щяло да доведе до смяна и на самия състав. Той заяви, че е готов да си подаде оставката, когато възможностите за реформиране на системата са изчерпани.

Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай, коментира Иванов. Той изрази опасения, че дори след обсъждането на предложените от управляващите промени в Конституцията в пленарна зала, малцинството няма да ги подкрепи. 

В този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки, каза още правосъдният министър. Той подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция. Сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна