Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на безработицата в Гърция през април до 25,6%

Безработица в Гърция се понижи през април до 25,6%, но след възходяща ревизия на данните за март до 25,8% от предишна оценка на гръцката статистика Elstat за ниво на безработица от 25,6% през третия месец на годината.

По този начин гръцката безработица се понижи до най-ниско ниво от юли 2012 година насам, когато тя беше в размер на 25,3% и под нейния исторически връх от 27,9%, достигнат през септември 2013 година.

Безработицата в страната се понижи от нейните рекордни върхове, тъй като гръцката икономика успя да стабилизира през втората половина на миналата година след шест години на дълбока рецесия. Но въпреки това гръцката безработица продължава да бъде повече от два пъти по-висока от средната безработица в еврозоната, която през април беше на ниво от 11,1%.

В същото време обаче гръцката икономика се плъзна обратно по пътя на рецесията през първото тримесечие на настоящата година (БВП се сви с 0,2% на тримесечна база) и това не представлява добра предпоставка за безработицата в страната през следващите месеци особено на фона на текущия пик на гръцката криза и реалната опасност за излизане на страната от еврозоната, ако до края на седмицата не постигне споразумение с международните кредитори.

Гръцката статистика обяви и последни данни, според които през юни страната остава в дефлация за 28-и пореден месец.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Гърция се понижи през юни с 2,2% на годишна база след спад с 2,1% през предходните три поредни месеца, достигайки нивото на дефлация от февруари.

Хармонизираната инфлация в страната (HICP) се понижи през юни с 1,1% след спад с 1,4% през май и при очаквания за понижение с 1,6 процентни пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна