Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: Кредиторите на Гърция могат да вземат решение "вероятно още днес"

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международните кредитори на Гърция могат да вземат решение по предложената от властите в Атина програма за реформи вероятно още днес, заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от агенция Блумбърг.

Късно снощи Дейселблум потвърди, че е получил новите планове за икономически реформи и строги мерки на икономии, представени от правителството на Алексис Ципрас, които са предпоставка за кредиторите на Гърция да одобрят трета средносрочна спасителна програма за затъналата в дългове страна.

Според агенция Dow Jones Newswires, обаче, Дейселблум е посочил, че вероятно ще бъде взето важното решение, но на планираната за утре (събота) среща на Еврогрупата.

Агенцията също така съобщава, че днес от 14:00 часа ще се проведе телеконферентна среща между президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, управителя на ЕЦБ - Марио Драги и шефовете на Еврогрупата и МВФ - Йерун Дейселблум и Кристин Лагард, на която те ще се обсъдят последните гръцки предложения.

Еврогрупата отхвърли предишни планове за реформи, представени от Атина, но новото предложение изглежда е по-близо до исканията на кредиторите, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Агенция Ройтерс цитира свой европейски официален източник, според който на утрешната среща Еврогрупата ще обсъди не само новите предложения на Атина, но и дълговата тежест на страната и дали ще бъде необходимо известно облекчаване на дълга като част от молбата на гръцките власти за новата тригодишна спасителна програма от Европейския механизъм за стабилност. Друг неназован висш представител на ЕС е завил пред Ройтерс, че би бил искрено изненадан, ако лидерите на еврозоната и ЕС (които ще се срещнат в неделя) пренебрегнат всяко едно ясно решение относно Гърция, което бъде взето на срещата на Еврогрупата.

От своя страна говорител на Европейската комисия обяви, че МВФ, ЕК и ЕЦБ вече анализират последните предложения, представени от гръцкото правителство и до края на днешния ден ще представят тяхното мнение по новия пакет с реформи.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд определи новите гръцки предложения като сериозни и вдъхващи доверие и призова за бързо подновяване на дискусиите с Гърция с цел скорошно постигане на споразумение.

Според официален представител на ЕС, говорил пред телевизия CNBC, ако "нещата вървят добре" (т.е. в събота Еврогрупата се съгласи на споразумение с Гърция), лидерите на еврозоната ще проведат планираната за неделя късния следобед среща в Брюксел, но няма да има извънредна Европейска среща на върха на всички лидери на 28-те страни-членки от ЕС. Но ако финансовите министри на еврозоната не одобрят в събота новите предложения за реформи на властите в Атина, в неделя ще се свика среща на всички лидери от ЕС на която ще се обсъди евентуален сценарий Grexit (излизане на Гърция от еврозоната).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна