Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск отмени срещата на върха на ЕС с оглед на продължаващите и днес преговори за бъдещето на Гърция

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е отменил планирана за по-късно в неделя среща на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз, тъй като Еврогрупата все още не е достигнала до решение за справяне с гръцката криза.

Доналд Туск заяви в туитър, че от 17:00 ч. в Брюксел ще стартира само среща на върха на лидерите от еврозоната и тази среща ще продължи докато ние не приключим с разговорите за Гърция.

По план лидерите от единния валутен блок трябва да се срещнат в неделя за да одобрят решение на Еврогрупата за започване на нови преговори с Гърция за трета спасителна финансова програма, или съвместно с останалите лидери на всички 28 страни-членки на Европейския съюз да се проведе извънредна среща на върха, на която да се предприемат стъпки за ограничаване на евентуален негативен "заразен ефект" от задаващия се гръцки фалит.

След снощи маратонски разговори, продължили цели девет часа, Еврогрупата не успя да стигне до споразумение за намиране на изход от гръцката дългова криза. Това накара финансовите министри от еврозоната да подновят тежките преговори от 12:00 ч. в неделя и принуди Доналд Туск да отмени планираната за по-късно през деня извънредна обща Европейска среща на върха и насрочването на среща само на лидерите от еврозоната.

Преди новата среща на Еврогрупата европейският икономически комисар Пиер Московиси отново отбеляза, че институциите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) са съгласни, че има база за преговори с Гърция за отпускане на нова спасителна финансова помощ. Надявам се на добра сделка до края на деня. Бъдещето на Гърция е в еврозоната, но страната трябва да направи повече, за да го заслужи, заяви Московиси преди срещата.

И италианският финансов министър Падоан посочи, че ние виждаме условия за стартиране на преговори за нова спасителна програма. Но и той подчерта, че най-големият въпрос е липсата на доверие и в тази връзка отбеляза, че парламентът на Гърция трябва да статрира прилагането на мерките, предложени от правителството на Атина още в началото на следващата седмица.

Според словашкият финансов министър Петър Казимир обаче, не е възможно днес да се стигне до споразумение. Предварителното предприемане на мерки от страна на гръцките управляващи може да доведе до възстановяване на доверието, подчерта и той.

Преди старта на новата среща на Еврогрупата, австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг пък посочи, че разговорите за Гърция стават все по-трудни и по-трудни. Еврогрупата все още няма единна позиция. Ние вече загубихме много време и аз смятам, че разговорите могат да продължат и след важната дата 20-и юни, допълни той, визирайки, че тогава властите в Атина трябва да покрият задължения към ЕЦБ за над 3,5 млрд. евро. Поради това ще е необходим някакъв временен финансов механизъм, посочи Шелинг и допълни, че на снощната среща на Еврогрупата не е бил обсъждан евентуален сценарий "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната).

Според него е отбелязан известен прогрес в преговорите, но еврозоната все още се нуждае от ясни гаранции от страна на Гърция, тъй като последните условия и предложения на властите в Атина не са достатъчни. Все още сме твърде далеч от гръцките условия, които са необходими, за да се стартират преговори за нова средносрочна спасителна финансова програма. Не е изключено след края на днешната среща на Еврогрупата, финансовите министри да излязат с алтернативни сценарии, които да предложат на лидерите от еврозоната, смята Шелинг.

От своя страна вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е малко вероятно Европейската комисия да даде мандат за преговори за трета спасителна програма за Гърция след края на днешната среща на Еврогрупат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна