Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: С пълна убеденост ще препоръчам на Бундестага да одобри постигнатото споразумение за Гърция

Не се нуждаем от План Б ("Grexit"), тъй като План А беше одобрен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ще препоръча на Бундестага (долната камара на германския парламент) с пълната си убеденост да одобри стартирането на преговори за нова спасителна програма за Гърция.

Доверието трябва да бъде възстановено. За тази цел гръцкият парламент ще трябва да предприеме необходимите законодателни промени до сряда (15-и юли), подчерта тя на пресконференция, минути след като лидерите на еврозоната успяха да постигнат единодушно споразумение за нова спасителна програма за Гърция.

Парламентът на Гърция трябва да одобри изцяло новите условия, преди и парламентът на Германия да се събере, за да одобри новото споразумение, посочи германският канцлер.

И Меркел потвърди, че Гърция ще трябва да създаде фонд за 50 млрд.евро, включващ предстоящите за приватизация държавни предприятия, като този т.нар. "приватизационен фонд" ще бъде под европейски надзор. Целата на фонда е да помогне за изплащане на гръцкия външен дълг.

Германският канцлер също така отбеляза, че Гърция ще се наложи да отправи официална молба и към МВФ за нова спасителна програма, след като настоящата програма на Фонда приключи през март 2016 година.

Меркел подчерта, че т.нар. "Тройка" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще трябва да поднови нормалния си надзор в Атина на новата спасителна програма.

Еврогрупата е готова, при необходимост, да се съгласи на по-дълъг гратисен период и на по-дълъг матуритет на гръцкия дълг, но след като бъде проведен първи успешен преглед по изпълнението на новата гръцка програма, заяви тя. В същото време канцлерът на Германия изключи възможността за номинално "подстригване" (опростяване) на дълга на Атина.

Според нея 12,5 млрд. евро от новата спасителна програма ще могат да бъдат използвани за инвестиции в страната, които да помогнат за икономическия растеж и още 12,5 млрд. евро, които ще бъдат използвани за намаляване на гръцката дългова тежест. И тя потвърди, че част от трета спасителна програма включва 25 млрд. евро, които ще бъдат предоставени за рекапитализация на гръцките банки.

Не се нуждаем от План Б ("Grexit"), тъй като План А беше одобрен, посочи в заключение Меркел. По този начин тя се отказа от идеите за временно излизане на Гърция от еврозоната за най-малко петгодишен срок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна