Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас: Ние се сражавахме в трудна битка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След новината за постигнато единодушно споразумение от лидерите на еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма за Гърция премиерът на страната Алексис Ципрас заяви: Ние се сражавахме в трудна битка и поехме отговорността за решение, което да избегне най-екстремните плановете на консервативните кръгове в Европа.

Ние предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в страната и успяхме да преструктурираме дълга. Ние успяхме да осигурим средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария "Grexit", посочи той и добави, че наложените от еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в Гърция.

Ципрас също така заяви: Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство. Гърция ще продължи да се бори, за да се върне към икономически растеж. Днешното решение ще запази страната ни в условията на финансова стабилност.

Финансовият пакет за 35 млрд. евро в подкрепа на икономическия растеж и преструктурирането на дълга ще накарат финансовите пазари да разберат, че сценарият "Grexit" е вече в историята, подчерта гръцкият премиер и допълни: Този път тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост. Tежестта ще падне върху тези, които не си платиха по време на кризата. Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна