Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за Гърция – мини тест за Меркел и ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предимствата със сигурност са повече от недостатъците. С тези думи германският канцлер Ангела Меркел коментира постигнатото в Брюксел след 17 часа преговори споразумение с Гърция. Ако се стигне да нов, трети спасителен пакет за Гърция, през следващите 3 години правителството на Алексис Ципрас ще разполага с около 86 млрд. евро. По думите на канцлера Меркел 25 млрд. евро ще са необходими само за рекапитализацията на гръцките банки.

Пета година по ред дълговата криза в съседна Гърция не слиза от първите страници на германските медии. Логично – освен, че Федералната република е водещата икономическа сила в Европа, с над 85 млрд. евро тя все пак е най-щедрият кредитор на Гърция в рамките на ЕС. Германските политици, експерти и медии обаче винаги са разглеждали гръцката дългова криза не само през финансовата и икономическа призма, а и като тест за изповядваните в ЕС ценности, особено за европейската солидарност. Преди постигането на споразумение в ранните часове в понеделник председателят на ЕП, германският социалдемократ Мартин Шулц, заяви в прав текст, че от преговорите в Брюксел зависи бъдещето на ЕС: Grexit би означавал края на обединена Европа.

Лидерите на 19-те страни от еврозоната в крайна сметка не допуснаха излизането на Гърция от общата валута. Засега. Защото споразумението поставя няколко задължителни условия и едно от тях е гласуването на текста в германския Бундестаг. Това вероятно ще се случи в петък – заяви председателят на парламента Норберт Ламерт от управляващия ХДС на канцлера Меркел, но изрично подчерта, че преди това Атина трябва да си напише домашното. Председателят на социалдемократическата партия и икономически министър в правителството на Меркел, Зигмар Габриел, очаква Бундестагът и останалите парламенти в еврозоната да подкрепят споразумението с Гърция.

Очевидно управляващата широка коалиция в Берлин смята поставените на Атина задачи за изпълними, но поставя акцента и върху моралните последици за ЕС. Гърция трябва спешно да върне доверието – коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който определи споразумението като израз на историческата способност на европейците да постигат компромиси. Въпреки синхрона в изказванията на коалиционните партньори в Берлин, критиките към „железния“ финансов министър Волфганг Шойбле не стихват. Зам.-председателят на социалдемократическата партия Ралф Щегнер обвини християндемократа Шойбле, че през последната седмица погрешно е заложил на Grexit, макар и като временна мярка.

Не така очаровани от договорките в Брюксел през изминалата нощ е либералната опозиция в Германия. Споразумението само ще засили центробежните сили в ЕС. Изпуснахме възможността за рестарт на еврозоната с повече икономически импулси за насърчаване на конкуренцията. Вместо това водеща при взимането на решението в Брюксел отново беше надеждата – коментира председателят на свободните либерали Кристиан Линднер.

След постигането на споразумение за разрешаване на дълговата криза в Гърция предстои одобрението на текста от националните парламенти в страните от еврозоната. Широката коалиция на Ангела Меркел от нейния Християн-демократичен съюз и социалдемократите на Зигмар Габриел за сега няма от какво да се притесняват. И този път правителството ще получи необходимата подкрепа. Но критиците в Германия вече броят гласовете на депутатите от управляващата коалиция, които ще гласуват против. От началото на гръцката криза през 2010 г. техният брой расте, макар и с пренебрежително темпо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна