Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карни от АЦБ: Гръцката сделка ще изисква "Херкулесови" усилия от всички страни

Управителят на Английската централна банка - Марк Карни заяви днес, че прилагането на споразумението, постигнато между Гърция и нейните кредитори за трети спасителен план, ще изисква "Херкулесови" усилия от всички страни.

Задачата по изпълнение на договореното вчера споразумение ще бъде изключително трудна за всички участващи страни, посочи Карни по време на негови показания пред бюджетната комисия на Парламента на Великобритания.

Забележките му подчертават как властите извън еврозоната гледат отблизо на напредък за решаване на гръцката криза. Лявото правителство на Гърция има време до сряда вечерта, за да убеди депутатите в Атина да гласуват серия закони за строги мерки на икономии, които да позволят стартирането на преговори за трета спасителна програма за страната.

Г-н Карни също така заяви, че рисковете, че проблемите на Гърция могат да доведат до негативен ефект върху европейската икономика като цяло сега са по-малки, отколкото през предходните години, но все още има известен риск от зараза.

Той подчерта, че Английската централна банка е съгласна с оценката на Международния валутен фонд, че настоящата ситуация с дълговете на Гърция е неустойчива.

Шефът на АЦБ отбеляза, че точката, в която британските лихви могат да се повишат, е по-близо с оглед развитието на икономиката, постоянния растеж над неговия тренд и засилващите се вътрешни цени, които балансират донякъде вноса на дефлация от чужбина.

Тези последни коментари на Марк Карни доведоха до рязко повишение на британската лира към едноседмичен връх от 1,5602 щатски долара, като по същото време еврото се понижи до едноседмично дъно от 0,7069 паунда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени