Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският механизъм за стабилност ще участва с 40 до 50 млрд. евро в третата спасителна програма за Гърция

Европейският механизъм за стабилност (фонда ESM) ще допринесе с между 40 и 50 млрд. евро към новата тригодишна спасителна финансова програма за Гърция, чийто общ размер вероятно ще бъде между 82 и 86 млрд. евро, заяви официален европейски представител, цитиран от агенция Ройтерс.

Допълнителни вноски в третата гръцка спасителна програма ще дойдат от Международния валутен фонд, който все още разполага с налични 16 млрд. евро в рамките на втория финансов пакет за Атина от страна на Фонда, който по план трябва да приключи през март 2016-а година.

Според неназованият европейски представител, Гърция също така може би ще бъде в състояние към края на новия тригодишен период (изтичащ на 30-юни 2018-а година) да започне да набира собствени средства от международните финансови пазари (ще има възможност да емитира облигации на свободния дългов пазар).

Междувременно стана ясно, че Еврогрупата ще проведе телеконферентно заседание в сряда, на което финансовите министри от еврозоната ще обсъдят начини за спешно мостово финансиране на Гърция.

Канцлерът на Австрия Вернер Файман пък беше цитиран да казва, че вчерашната сделка с международните кредитори, целяща да предотврати скорошен фалит на Гърция, дава последен шанс на Атина, но в същото време той подчерта, че все още е възможно излизане на Гърция от еврозоната (сценарий "Grexit").

От своя страна немският "Билд" съобщи, че гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля да подаде оставка след утрешното гласуване в парламента на страната на постиганото с кредиторите споразумение и след одобрение на необходимите закони в данъчната и пенсионната сфера. Самата оставка може да бъде подадена независимо от изхода на тези ключови гласувания, без които няма шанс за нова спасителна програма.

Според немското издание, оставката на Ципрас ще павира пътя към формиране на временно правителство, което да стартира преговорите с кредиторите за трета спасителна програма, или към предсрочни избори в страната - вариант, който обаче ще спре преговорния процес и вероятно ще доведе до официален фалит на Гърция и нейно излизане от еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна