Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва спешна совалка на Джак Лю в Берлин и Париж относно гръцката криза

Янис Драгасакис: "Гръцката сделка" може би нямаше да се случи без помощта на Вашингтон

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю е отпътувал спешно за Европа, за да проведе по-късно днес среща във Франкфурт с президента на ЕЦБ Марио Драги. Утре (16-и юли) той ще се срещне в Берлин и с германския финансов министър Волфганг Шойбле, преди да отпътува за Париж, където в четвъртък следобед ще разговаря и с френския финансов министър Мишел Сапен.

Според финансовото министерство на САЩ на тези предстоящи срещи Джак Лю ще обсъди със своите европейски партньори както състоянието на глобалната икономика, така и бъдещия път на Гърция в рамките на еврозоната.

Гърция никога не би могла да получи съгласието на кредиторите за трети спасителен заем без помощта на Вашингтон, заяви днес вицепремиерът на страната Янис Драгасакис само часове преди предстоящите ключови гласувания в гръцкия парламент, които са изрично условие за отпускане на новата финансова помощ.
Искам публично да благодаря на правителството на САЩ и на президента г-н Обама, тъй като без тяхната помощ и настойчивост, че новата сделка трябва да включва въпроса за гръцкия дълг и по-дълъг хоризонт за развитие на нашата страна, ние може би нямаше да успеем да постигнем споразумение, каза той.

Повод за тази благодарност вероятно даде оповестено вчера последно проучване на Международния валутен фонд, базиран във Вашингтон, в което се посочва, че Гърция се нуждае от много по-сериозно по размер опрощаването на дълга, отколкото европейските правителства са склонни да обмислят на този етап. Според МВФ европейските кредитори ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период при обслужването на всички задължения към Европа, в т.ч. и за предстоящите нови заеми, както и драматично удължаване на срока на падеж (на матуритета) на гръцкия дълг. В противен случай те (европейците) ще трябва да правят фиксирани ежегодни парични трансфери към гръцкия бюджет или да приемат "дълбоко подстригване" (опрощаване) на съществуващите заеми за Атина.

В последния анализ на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг се посочва, че в рамките на следващите две години дългът ще удари пик от близо 200% от БВП при предходна оценка на Фонда от началото на месеца (преди наложената в страната банкова ваканция и контрол на капитала) за дълг в размер на 177% от БВП. Дори до 2022 година дългът на Гърция ще остане на нива около 170% от БВП (при предишна оценка за 142%). Според МВФ общите финансови нужди на страната ще се повишат над прага от 15% от БВП, който изглежда благоразумен, и ще продължат да нарастват в дългосрочен план.

Фондът също така отчита, че новите прогнози са обект на "значителен риск в низходяща посока" (за още по-влошаващи се дългови параметри) и това би означавало, че може да се наложи страните от еврозоната да предоставят дори още по-съществено финансиране на Гърция – над сумата в постиганото в понеделник споразумение за тригодишна финансова подкрепа в размер между 82 и 86 млрд. евро.

Изследването на МВФ поставя под съмнение и предположението на европейските кредитори, че към края на новата спасителна програма (през 2018 година) Гърция ще може да излезе на външните пазари, откъдето да започне да се самофинансира. Ако в скоро време лихвите по отпуснатите заеми на Гърция не отговарят на топ "ААА" кредитен рейтинг, това ще доведе до нестабилна дългова динамика на страната за следващите няколко десетилетия, предупреди МВФ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени