Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле все още смята, че временно излизане на Гърция от еврото е по-добър вариант

Клаус Реглинг: Без трета спасителна програма гръцката банкова система ще колабира

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отново заяви, че временно излизане на Гърция от еврозоната би било по-добър път за развитието на страната. Шойбле, който е един от най-сериозните критици на Гърция, посочи днес пред германското радио Deutschlandfunk, че той все още смята, че би било по-добре Атина да напусне временно Единния валутен блок, за да получи ново отписване (опрощаване) на част от гръцкия дълг.

Въпреки това германският финансов министър обяви, че ще гласува "с пълно убеждение" в подкрепа на стартирането на преговори за трети спасителен заем за Гърция на насроченото за петък извънредно заседание на германския Бундестаг.

Вече сме с една крачка напред. Това е важна стъпка, каза Шойбле, след като в ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри целия пакет с реформи, изискван от европейските партньори на страната.

Той добави, че ще бъде трудно да се постигне устойчивост на дълговете на Гърция без нова "подстрижка" или отписване на част от главницата на дълга от страна на европейските кредитори, но Берлин продължава да смята, че подобна стъпка би била незаконна според договорите в ЕС.

В интервю за CNN шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че предстоят трудни преговори, за да се стигне до окончателна спасителна сделка. Силно се надявам, че всички ние можем да се движим в много стегнат график и ще можем да отговорим на предизвикателството, което е колосално, посочи Лагард.

През последните дни МВФ многократно предупреди официалните власти в еврозоната, че Гърция ще се нуждае от далеч по-голямо по размер преструктуриране на дълга, отколкото се обмисля понастоящем, тъй като наложеният на 29-и юни капиталов контрол и банкова ваканция в страната са задушили допълнително и без това отслабената гръцка икономика.

Междувременно шефът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг предупреди днес, че ако не бъде осигурена трета спасителна програма, гръцката банкова система ще колабира и това ще има негативни последствия за цялата еврозона.

Ако преговорите се провалят, след това гръцката банкова система ще колабира, заяви Реглинг в интервю за телевизия ARD, добавяйки, че четирите най-големи банки в страната са системно значими. Според шефа на фонда ESM, ако четирите най-големи системно важни банки в страната не могат да продължат да функционират, това ще има тежки последици не само за Гърция, но и за цялата еврозона.

Реглинг посочи, че при сключване на споразумение за трета спасителна програма, Европейският механизъм за стабилност ще предостави на Гърция заем за около 50 млрд. евро
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна