Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент одобри втория пакет с реформи, изискван от кредиторите на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри втория пакет от законопроекти, изисквани от кредиторите на страната като предварително условие, преди да стартират преговорите за третия спасителен финансов пакет в размер до 86 млрд. евро.

Одобреният нов пакет с реформи включва транспонирането на европейската директива BRRD за оздравяване на банковия сектор, както и приемането на промени в Гражданско-процесуалния кодекс, включващи основен ремонт на процедурите и правилата на системата за гражданско правосъдие, имащи за цел значително ускоряване на съдебния процес и намаляване на разходите.

След осем часа на разгорещени дебати парламентът на Гърция одобри втория пакет от законопроекти с 230 гласа спрямо 63 гласа "против", като петима депутати се въздържаха.

Както и при гласуването на първия пакет с необходими реформи и строги мерки за икономии, опозиционните партии отново подкрепиха предложенията на гръцкото правителство. Ципрас успя да намери подкрепа и от 126 депутати на управляващата коалиция между СИРИЗА и партията "Независими гърци" за разликата от гласуването преди седмица, когато първият пакет с реформи беше подкрепен от 123-ма от всички 160 депутати от страна на управляващите. Всичките 13 законотворци на партията "Независими гърци" гласува "за", като в същото време 36 депутати от СИРИЗА не подкрепиха втория пакет с реформи (31 от тях гласуваха "против" и петима въздържали се).

Ципрас знае много добре, че ако подкрепата на управляващото мнозинство падне под минималния според гръцката конституция праг от 120 депутати, той трябва да подаде оставка. Но 126-те гласа от управляващото мнозинство в подкрепа на предложените законопроекти означава, че неговото правителство все още е относително стабилно. В същото време гръцкият премиер успя да намали отчасти "течовете" в СИРИЗА, тъй като при предишното гласуване през миналата седмица цели 39 депутати от неговата партия не подкрепиха пакета с реформи (32 бяха "против", шестима въздържали се и един отсъстващ от гласуването), но днес техния брой беше сведе до 36.

Любопитен факт е, че бившият финансов министър Янис Варуфакис гласува "за" втория пакет с реформи, след като през миналата седмица той гласува "против".

Днешната втора парламентарна победа в рамките на седмица дава на Алексис Ципрас "глътка въздух", за да започне преговори с кредиторите за третия пакет за спасяване на страната още този петък, когато в Атина пристигат представители на международните институции в лицето на ЕК, ЕЦБ и МВФ, известни преди време като мисия на "Тройката". Гръцкото правителство има краен срок до 20-и август, за да подпише споразумение със своите кредитори за нова тригодишна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, тъй като именно на тази дата предстои следващо погасяване на задължения към ЕЦБ за общо около 3,19 млрд. евро (обратно изкупуване на притежавани от ЕЦБ гръцки облигации за 3,0203 млрд. евро и на притежавани гръцки книжа от националните централни банки в еврозоната за 168 млн. евро).

Ако до 20-и август преговорите не приключат успешно, Гърция отново ще бъде изправена пред риск от изпадане в неплатежоспособност ("технически фалит") спрямо ЕЦБ. Това би имало много по-тежки последици за страната, отколкото просрочените преди време две плащания към МВФ за 2 млрд. евро, които обаче бяха осъществени в началото на седмицата, заедно с покриване на задължения към ЕЦБ за около 4,12 млрд. евро, след като Атина получи спешен "мостов заем" за 7,16 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния EFSM фонд на целия ЕС).

В реч преди гласуването в ранните часове на днешния ден Алексис Ципрас заяви, че трета спасителна програма ще включва споразумение за преструктуриране на дълга.

Консервативните сили в Европа постигнаха пирова победа над Гърция, но загубиха своята доминация, заяви Ципрас и предупреди, че европейските консервативни сили все още настояват на плановете си да изритат Гърция от Европа. Но той отново изключи възможността за излизане на Гърция от еврозоната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна