Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безличието на антраксната крава

Снимка: Шевкие Чакър

Една болна от антракс крава разтърси Северното Черноморие. Така е, когато все още някъде се правят колбаси с елементи от месо.

Давам ви положителен пример, при който ветеринароопазването не би имало проблеми: …ориз, вода, нитритна сол, стабилизатор Е425, консервант Е21, картофено нишесте, подправки, окрехкители, глутамат, алергени, декстроза, протеинови фибри, оцветител Е120, соево брашно. Това, според етикета, се именува кървавица и се намира в търговската мрежа. Разрешен и дори санитарно наблюдаван колбас.
Според последното изследване на Лабораторията по молекулярна генетика на БАН влаганите в храните овкусители, оцветители и консерванти увреждат човешката ДНК, ако дозите са над определено ниво. Сега разрешената концентрация е от 10 до 1000 пъти над това ниво. Храним се с масла, използвани в производството на пластмаси, с инжектирани с над 50% водни соли и хормони пилета, с евтини промишлени заместители на месото, доовкусени с нитратни смеси. В случая става въпрос и за наше производство и за внос, особено от страните от Южна Америка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна