Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция започна да разхлабва капиталовите рестрикции за местния бизнес

От днес Гърция е започнала да разхлабва ограниченията върху чуждестранните трансфери на гръцкия бизнес, деблокирайки разходите за внос, след като в края на миналия месец в страната беше въведен контрол върху движението на капитала, съобщава агенция Ройтерс.

Дневният лимит на паричните преводи беше повишен до 100 000 евро от 50 000 евро, зави пред репортери управителят на Гръцката централната банка Янис Стурнарас и добави, че са били одобрени около 70% от направените от бизнеса в страната заявления за плащания зад граница.

Гръцките фирми бяха засегнати от наложените преди около четири седмици рестрикции за прехвърляне на средства в чужбина, ограничавайки по този начин техните плащания за внос на суровини и на други стоки. От 29-и насам компаниите в страната трябва да подават заявления за подобни разплащания към чужди доставчици до специална комисия, даващ тези разрешения, като този процес отнемаше доста време.

Днес Стурнарас обаче каза, че условията за бизнеса започват да се подобряват и в рамките на следващите 10 дни оторизираните органи в Гърция ще вземат решение за все още редица висящи нерешени въпроси.

Що се отнася до одобренията (за парични трансфери за плащания към чуждестранни доставчици), сега вече сме много близо до месечните средства за внос, които гръцката икономика регистрираше преди кризата, каза той след среща с бизнес лидери.

В понеделник властите в Атина отвориха наново банките в страната, след като си осигуриха "мостов заем" от Европейския механизъм за финансова стабилност за 7,16 млрд. евро, за да разплатят своите задължения към ЕЦБ и МВФ и след като гръцкият парламент одобри серия трудни реформи в замяна на стартиране на преговори за трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро. От своя страна, ЕЦБ повиши на два пъти с по 900 млн. евро размера на програмата ELA за осигуряване на спешна ликвидност на гръцките банки.

Според шефа на Атинската търговска и промишлена камара Константинос Михалос триседмичната банкова ваканция е коствала цели 3 млрд. евро на гръцката икономика, тъй като редица фирми са били принудени да затворят в резултат на въведения капиталов контрол.

В същото време Централната банка на Гърция заяви, че от 29-и юни до 23-ти юли гръцките оторизирани власти са одобрили парични преводи зад граница за общо 1,585 млрд. евро, като голям част от тях са били предназначени за енергиен внос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна