Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас и Оланд: Споразумението за новата гръцка спасителна програма може да бъде факт около 15-и август

Властите в Германия обаче са против бързо "претупване" на преговорите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата спасителна програма за Гърция може и вероятно ще бъде договорена на 15-и август или малко след това, заявиха гръцкият премиер Алексис Ципрас и френският президент Франсоа Оланд след тяхна среща, проведена в четвъртък.

По време на откриването на Новия Суецки канал в Египет двамата лидери се съгласиха, че новото споразумение между Гърция и нейните кредитори трябва и може да бъде постигнато преди крайния срок 20-и август.

Целта е преговорите по програмата да приключат успешно до края на месеца. Ние знаем, че е трудно, но трябва да сме сигурни, че са изпълнени необходимите условия, заяви френският президент Франсоа Оланд пред репортери по време на церемонията. Засега аз вярвам, че атмосферата на преговорите е нормална и дискусии протичат в най-добрата посока, добави той.

Двамата лидери се съгласиха, че преговорите могат и трябва да приключват непосредствено след 15-и август, посочиха от кабинета на гръцкия премиер в официално изявление късно снощи.

Вчера говорителката на Европейската комисия Мина Андреева заяви в Брюксел, че преговорите с Гърция за трета спасителна програма продължават по задоволителен начин и подчерта, че е възможно постигане на окончателно споразумение преди 20-и август.

Властите в Берлин обаче продължават да изразяват съмнение относно възможността за скорошно постигане на споразумение и настояват само за отпускане на нов "мостов заем" на Атина.

Според информация на "Зюддойче Цайтунг" Министерството на финансите на Германия защитава идеята за отпускане на втори "мостов заем" на Гърция, тъй като това ще даде на Атина и на нейните кредитори достатъчно време, за всеобхватни преговори по отношение на трета средносрочна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро.

Програма, която трябва да продължи три години и да струва над 80 млрд. евро, се нуждае от наистина солидна основа. Поради това е по-добре да бъде отпуснат нов "мостов заем", отколкото детайлите по третия спасителен финансова пакет да бъде завършени само наполовина, съобщава днес изданието, цитирайки източник от германското финансово министерство.

Германските предпочитания за "мостов заем" контрастират с мненията на гръцкия премиер Ципрас и на френският президент Оланд, че новият тригодишен спасителен план трябва да бъде одобрен около или малко след 15-и август, което да позволи отпускането на първия транш от помощта до 20-и август.

Подобна информация тиражира и "Ханделсблат", според която германското правителство е против прибързване с одобрението на новата гръцка спасителна програма. Според правителствени източници на изданието е по-добре при необходимост преговорите да бъдат удължени с две до три седмици, за да се планира по-детайлна програма.

Вестник "Ханделсблат" също така съобщава, че ЕК и ЕЦБ настояват за бързо постигане на споразумение, добавяйки, че Европейската комисия се страхува от нови избори в Гърция, докато Европейската централна банка настоява за рекапитализация на гръцките банки колкото се може по-скоро.

Крайният срок, поставен на 20-и август, е много важен с оглед на факта, че тогава Гърция трябва да погаси задължение към ЕЦБ за около 3,372 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че вчера (6-и август) властите в Атина са успели да погасят навреме лихвени плащания към МВФ за 188 млн. евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна