Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Гърция одобри новото споразумение с международните кредитори за трета спасителна програма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След многочасови разгорещени дебати, продължили през цялата нощ и в ранните часове на днешния ден, парламентът на Гърция одобри новото споразумение с кредиторите на страната за тригодишна спасителна финансова програма в размер на около 85 млрд. евро.

Положителният вот проправя пътя за отпускане на свежо финансиране на Атина преди предстоящото на 20-и август погасяване на гръцки дълг за близо 3,5 млрд. евро към ЕЦБ  и е факт само часове преди насрочената за по-късно през деня извънредна среща на Еврогрупата, на която финансовите министри от еврозоната ще вземат окончателно решение за трета спасителна програма за страната.

Новата средносрочна спасителна сделка включва серия трудни икономически и административни реформи, както и строги бюджетни съкращения, изисквани от международните кредитори, в замяна на предоставянето на тригодишно свежо финансиране на Гърция за около 85 млрд. евро.

В подкрепа за постигната преди време сделка с международните кредитори гласуваха цели 222 депутати от 300-местния парлемент спрямо 64, които гласуваха "против" и 12 депутати се въздържаха. В същото време обаче, новата спасителна програма беше одобрена от едва 115 депутати от управляващата коалиция, разполагаща с 149 места в гръцкия парламент, като 43 депутати от СИРИЗА (или близо една трета от всички депутати на управляващата крайна левица) гласуваха против споразумението. По този начин броят на депутатите от управляващата коалиция, подкрепили новата спасителна програма, падна под санитарния минимум от 120 (небоходимите според гръцката конституция гласове за оцеляване на мнозинството при евентуален вот на доверие, ако всички останали депутати се въздържат) и това поставя под въпрос бъдещето на правителството на Алексис Ципрас.

Това накара Ципрас да обяви, че ще поиска вот на доверие, след като властите в страната погасят предстоящото на 20-и август задължение към Европейската централна банка и след приключване на всички процедури по стартиране на новата спасителна програма. За да запази своя пост обаче, той ще се нуждае от 151 гласа от 300-местния парламент.

От основната опозиционна партия - Нова демокрация, която днес подкрепи третата спасителна програма, заявиха, че те няма да подкрепят правителството на Ципрас при евентуален вот на доверие.

Ако подобен вот на доверие не премине успешно в гръцкия парламент, това ще наложи провеждането на предсрочни избори в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени