Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Къща с басейн" от Сюгоро Ямамото на 13 септември от 16.00 часа по програма "Христо Ботев"

Мечтите на баща и син, които ги съхраняват сред трагичността на живота им. Но мечтите имат ли силата да съхраняват? Да предпазват? Мечтите могат ли да смекчават ударите на съдбата?
Авторът на тези въпроси е Сюгоро Ямамото - японски писател, роден в провинция Яманаси през 1903 година. Умира през 1967 година. Истинското му име е Симидзу Сатому. Използва над 14 псевдонима, под които публикува.  
Ямамото е роден в бедно семейство, затова му се налага рано да изостави училището и да започне да работи. Но той продължава образованието си самостоятелно. Практически е самоук. Помага му малката книжарничка, над която живее семейството му и която принадлежи на негов близък роднина, чието име Сюгоро Ямамото заимства като свой псевдоним.
Първият му кратък разказ е публикуван през 1926 година. Автор е и на пиеси. Ранните му произведения са били предназначени предимно за деца. През 1932 година започва да пише и разкази за възрастни, но те не се приемат добре от литературната публика. Ямамото продължава да публикува криминални и приключенски романи за юноши. Известен е със серията си разкази за самураи и с историческите си повести.
Поредицата му „Животът на великите японски жени” е номинирана за наградата Наоки - една от най-престижните японски литературни награди, но Сюгоро Ямамото отказва да я получи, скромно твърдейки, че не счита тази своя „популярна писаница” за литература.
През 1987 година на негово име е учредена литературна награда. И до днес тя се присъжда ежегодно на новоиздадени литературни произведения.

Автор на драматизация и режисьор - Мария Ганева.
Участват артистите: Мирослав Косев, Николай Илчев и Валерия Кардашевска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна