Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро бургазлии и софиянци с билети за градския транспорт в смартфона

БНР Новини
Снимка: tickey.me

Компанията победител в националния кръг на международното предприемаческо състезание Seedstars World спечели журито с проекта си за електронни билети за градския транспорт. Когато членовете на екипа се сблъскват с проблемите при придвижването в големия град – често на спирките няма откъде да се закупи билет, или няма възможност да се купи такъв от шофьора, а в същото време забелязват, че използването на смартфони е масово, се ражда идеята чрез тях да заплащаме пътуването си в обществения транспорт.



Димитър Димитров, съосновател и изпълнителен директор на софтуерната компания, казва, че разработеното приложение, което се казва Tickey, работи чрез сензори за близост, които разпознават, когато човек се намира в автобус или в метростанция, и с едно докосване на екрана е възможно човек да си плати билета за градския транспорт. Заплащането може да се извърши чрез банкова карта, като потребителите предварително трябва да въведат данните си. Другият вариант е през сметката за телефон на мобилния оператор – когато се купуват билети те ще се отразяват в сметката за мобилния телефон.

Очаква се приложението да бъде пуснато за масова употреба през септември в Бургас и до края на годината в София. Приложението ще е абсолютно безплатно. Потребителите плащат само цената на билета, като тя няма да е различна от цените, които са плащали досега. Ще има възможност в определени моменти да се получават по-евтини билети, отколкото ако се купуват хартиени такива или карти.

Освен на български, приложението ще съществува ли и на английски и други чужди езици? Предвидена ли е допълнителна информация за чужденците и туристите в София – разписания, маршрути и т.н.?

В момента приложението е на български и английски език, но тъй като сега преговаряме и за пилотни проекти, напр. в Стокхолм, то ще поддържа почти всички европейски езици. Така че човек ще може да го използва, независимо в коя държава, на своя роден език. Приложението включва т.нар. планиращ модул за маршрути, също карта на града, в който се намирате, и разписание на градския транспорт. Туристите в столицата ще могат да използват картата на София, за да се ориентират относно забележителности и други интересни места.

На какви устройства може да се използва приложението? Поддържа ли се на всички операционни системи?

Приложението се поддържа от Android устройства, който работят с версия по-висока от 4.3 и от всички iOS устройства, който са производство на Apple. Наскоро Google въведе собствен стандарт за сензор за близост, който се казва Eddystone, и по този начин би трябвало да може да се използва и на версии на Android, който са по-ниски от 4.3. Очакваме също Майкрософт в новата версия на операционната си система за мобилни телефони да въведе възможност за използване на сензорите за близост, които ние използваме в нашето приложение.

Какви други продукти разработвате за България или за други страни?

Разработваме приложение за един американски град, предназначено за родители, които искат да изпращат децата си на училище или на уроци с чужди автомобили. Изискванията за сигурност в случая са много по-високи, защото трябва да се знае на кого се поверява детето в отсъствието на родителя. В момента сме се фокусирали основно върху градския транспорт, но нашето приложение може да се използва също за вход в музеи, заплащане в увеселителни паркове, навсякъде, където трябва да се купуват билети в движение, а не са купени предварително.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени