Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здрав ръст на производителността на труда в САЩ през второто тримесечие на годината

Снимка: Архив

Производителността на труда в САЩ нарасна през второто тримесечие на годината с доста по-силно от очакваното темпо и след две поредни тримесечия на спад, отразявайки направената преди време солидна възходяща ревизия на данните за растежа на БВП през трите месеца до края на юни.

Производителността на неселскостопанските трудещи се, измерена като производство на стоки и услуги за един отработен час, се повиши през второто тримесечие с цели 3,3% на годишна база при предварителна оценка за анемичен растеж с 1,3% и прогноза за по-скромна възходяща ревизия до повишение с 2,8%, показват нови ревизирани данни на Департамента по труда. Това представлява най-солидно подобрение на производителността на труда в САЩ от последното тримесечие на 2013-а година насам и след нейно понижение с 2,2% в края на миналата година и с 1,1% през първите три месеца на настоящата година.

Здравият растеж на производителността на труда през трите месеца до края на юни се дължи на повишение на производството с цели 4,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 2,8%), докато работните часове нарастват с 1,4% (при предварителна оценка за повишение с 1,5%).

В същото време обаче, разходите за единица труд (цената на работната сила) се понижиха изненадващо с 1,4% на годишна база при предишна оценка на Департамента по труда за повишение с 0,5% и след добър растеж с 2,6% през първото тримесечие на годината.

Рязкото подобрение на производителността съвпада със данните за солидно ускоряване на растежа на водещата световна икономика през трите месеца до края на юни. Според оповестена преди време втора оценка на Търговския департамент, брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна през второто тримесечие с цели 3,7% - доста по-силно от първоначална оценка за повишение с 2,3% и след анемичен растеж с 0,6% в началото на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна