Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управленското безсилие на Брюксел

Снимка: архив
Ако попиташ който и да е брюкселски чиновник, избран или назначен, какво е Европейският съюз, той автоматично ще изрецитира – сводно движение на хора, стоки и услуги в общността.
Но за всеки случай беше създадено шенгенското пространство, за да се покаже и наложи, че хората, дори и равни, някъде са малко по-неравни. Сред тия, вторите, сме ние с румънците.
Днес, ако си немит, без документи или с фалшиви такива, без да знаеш езика и без никога да си плащал данъци в този съюз, те посрещат с „уелкам” и курабийки. Ползваш и безплатен транспорт. И основно влизаш и пътуваш през много защитените страни от шенгенското съглашение. Но ако си българин или румънец, не става. Защото само за теб има ограничението на по-равните.
Управленското безсилие на Брюксел и неговия слугинаж по места доведе до определяне и на квоти при т.нар. бежанска криза. Мненията, естествено са полярни и никой от евростолицата не се и замисля, какво ще стане, ако тези квоти в страните които ги приемат, се изпълнят. Важното е да има решение и да вървят огромните заплати. Плащани от нас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна