Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата: Отпусканите заеми за Гърция ще зависят от скоростта на провежданите в страната реформи

Предстоящите заеми за Гърция могат да бъдат изплащани на по-малки по размер траншове в зависимост от ефективността на новото гръцко правителство да успее да се споразумее със своите европейски кредитори относно следващ кръг от предварителни действия и ключови мерки, заяви европейският икономически комисар Пиер Московиси, цитиран от агенция Market News International.

На пресконференция след неофициална среща на Еврогрупата в Люксембург, проведена в събота (12-и септември), Московиси, както и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум изглеждаха уверени, че изборите в Гърция на 20-и септември няма да представляват проблем за договорената през август трета спасителна програма, тъй като по-голямата част от гръцките партии гласуваха в подкрепа на Меморандума за разбирателство, съпътстващ постиганото споразумение за свежо финансиране в размер до 86 млрд. евро.

В същото време обаче Дейселблум, Московиси, Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и управителят на Европейски механизъм за стабилност Клаус Реглинг предупредиха, че няма време за губене и че новото гръцко правителство трябва да покаже решителност при прилагане на необходимите реформи.

Ние направихме равносметка на най-новите развития в Гърция и бяхме информирани накратко от служебния финансов министър Йоргос Хулиаракис, като беше потвърдено, че продължава подготвителната работа на служебното правителство и че изпълнението на заложената програма ще продължи да губи колкото е възможно по-малко време, посочи Дейселблум и допълни:

Ние уважаваме демократичния процес в страната, но навременното изпълнение на спасителната програма е от решаващо значение, тъй като времето е ограничено.

Шефът на Еврогрупата също така каза, че новото гръцко правителство да бъде в състояние да обсъди с кредиторите някои подробности за следващия кръг от предварителни действия, които все още не са договорени, но подчерта, че общите политики не могат да бъдат предоговорени.

Европейският комисар Московиси посочи, че следващият транш от 3 млрд. евро по тригодишна спасителната помощ може да бъде разбит до 1 или 2 милиарда евро в зависимост от договорените нови предварителни действия, които трябва да предприемат властите в Атина. Конструктивният диалог не се е забавил и техническа помощ продължава, добави той.

Според високопоставени източници на агенция Market News International временното гръцко правителство е подготвило различни пакети с реформи като възможни варианти за новия кабинет, който ще бъде съставен след изборите, за да няма загуба на време.

Московиси подчерта, че ЕК ще продължи да работи с гръцките власти и че Атина е изправена пред "амбициозна" работа през следващите месеци, тъй като новите гръцки власти ще трябва да изготвя бюджета за 2016-а година, да проведат реформи в пенсионната система и да създадат нови данъчни органи.

Беноа Коьре от ЕЦБ потвърди коментарите на Московиси, акцентирайки, че новото гръцко правителство трябва бързо да започне да прилага Меморандума за разбирателство и да приключи успешно първия преглед по новата спасителна програма до края на месец октомври, тъй като това е от решаващо значение за отпускане на следващия транш от помощта през ноември.

Запитан за съществуващия контрол върху движението на капитала в Гърция и кога той би могъл да бъде премахнат, Кьоре отговори, че това е постепенен процес. Гръцките власти вече започнаха до известен степен да вдигат контрола върху капитала във връзка със завръщане на доверието. Разбира се, че стрес-тест и последвалата го рекапитализация на гръцките банки ще допринесе за доверието, посочи той и отново подчерта, че са известни правилата на ЕЦБ, при които банката може да възстанови приемането на гръцки облигации като обезпечение при провежданите от нея репо аукциони. Той добави, че след изборите в страната може да има преразглеждане на тази програма на ЕЦБ.

Шефът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг заяви от своя страна, че следващият транш от помощта за Гърция в размер на 3 млрд. евро ще бъде на разположение до края на ноември, но при положение че бъдат изпълнени заложените в рамките на този период мерки и реформи.

Той също така подчерта, че първите 10 млрд. евро от средствата за рекапитализация на гръцките банки могат да бъдат освободени много бързо след теста за оценка на банковите активи от страна на ЕЦБ и допълни, че останалите 15 млрд. евро ще бъдат достъпни, но едва след първия преглед за оценка по изпълнението на спасителната програма за страната.

Запитан кога Международният валутен фонд ще направи своята оценка дали ще взе участие в третия спасителен заем за Гърция, шефът на Еврогрупата Дейселблум отговори, че Бордът на директорите на Фонда ще се нуждае от намиране на решение на редица въпроси като, например, пенсионните реформи и фискалните мерки, преди да вземе окончателно решение и че на този етап няма нищо ново по този въпрос.

Пиер Московиси обаче побърза да добави, че участието на МВФ в новата спасителна програма е необходимо и наложително и че ситуацията с гръцкия дълг ще бъде преразгледана заедно с Фонда. Той добави, че МВФ продължава да участва в оценките и дискусиите относно третия финансов пакет, както и в предстоящия първия преглед за оценка на спасителната програма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени