Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемдесет и два милиона златни франка независимост

БНР Новини
Султанският ферман от 1870 и примирието в Сан Стефано очертават територията на българската общност на Балканите с около 1/3 по-голяма от сега. Берлинският конгрес връща реалността, договорена от Великите сили преди Руско-турската война. Оттук и външнополитическата доктрина на нова, Княжеска България – съединение с Източна Румелия, Независимост и Македонския въпрос.
Първата точка е постигната въпреки дипломатите, с обединението и героизма на народ и армия седем години по-късно. Третата, непостигната и реално непостижима цел е проклятието Македония, превърнала се в гробница на стотици хиляди млади българи. А Независимостта е провъзгласена без участието на народа и след общоевропейски политически пазарлък и конкретни финансови договорености.
Очаквано като герои за Търновския манифест отпреди 107 години се записаха и дворец и министри и политици и чиновници. Всички тези важни в очите си лица бяха повече фигурантите на едно общоевропейско решение, което трябваше да оправдае анексията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария, исканията за свободно преминаване на руските кораби през Босфора и Дарданелите, огромни обещетения за компаниите от Източните железници, основно с немски капитали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна